Publiku soovil jõuab Austria kinodesse Eesti film

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Risttuules» kujutab 1941. aasta juuniküüditamist.
«Risttuules» kujutab 1941. aasta juuniküüditamist. Foto: Kaader filmist

Austria filmihuviliste valiku tulemusena jõuab peagi sealsesse kinolevisse Martti Helde film «Risttuules».

Tegu oli hääletusega, millel osales sada vabatahtlikku austerlast, kes vaatasid kuu aja jooksul ära kümme Euroopa filmi ja valisid välja kõige huvitavama. Võitnud film sai autasuks levilepingu. Filmid olid pärit A-kategooria festivalide - Cannes´i, Veneetsia, Locarno, Toronto, San Sebastiani ja Karlovy Vary – kavast.

Euroopa filmide paremaks levitamiseks ellu kutsutud ebatavalise ettevõtmise eesmärk oli publiku kaasamine filmilevi protsessi alates sobiva filmi valimisest ja lõpetades selle väljatoomise ettevalmistamisega. Projektis osalenud vaatajaid hakatakse nimetatakse filmi saadikuteks ja nende ideid kasutatakse reklaamklippide ja -tekstide koostamise või plakatite kujundamise juures, neile antakse võimalus juhatada sisse seansse ja intervjueerida autoreid. Asja juurde käib ka info levitamine sotsiaalmeediakanalite kaudu.

Samasugune leviprojekt, mis kannab pealkirja «Scope100», viidi läbi korraga kuue riigi filmihuviliste seas, lisaks Austriale veel Poolas, Norras, Ungaris, Belgias ja Tšehhis. Igas riigis sai valida kümne filmi vahel ja valik erines vähem või rohkem.

«Risttuules» oli hääletusel ainult Austrias koos Alice Winocouri filmiga «Häire» (Prantsusmaa), Federico Veiroj filmiga «Usutaganeja» (Hispaania), Magnus von Horni filmiga «Järelmõjud» (Rootsi), Samuel Collardey filmiga «Tasakaal» (Prantsusmaa), Petra Costa ja Lea Globi filmiga «Olmo ja kajakas» (Taani), Arnaud Despleschini filmiga «Minu kuldsed päevad» (Prantsusmaa), Danielle Arbidi filmiga «Pariisitar» (Prantsusmaa), Ángel Santose filmiga «Kõrgrõhkkonnad» (Hispaania) ja Corneliu Porumboiu filmiga «Varandus» (Rumeenia).

1941. aasta juuniküüditamist kujutav «Risttuules» on seni linastunud Prantsusmaa, Rootsi, Taani ja Brasiilia kinodes, märtsis tuleb film välja ka Poola kinolevis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles