Berliini festivali avavad vennad Coenid

Lauri Kärk
, filmikriitik, Tartu-Berliin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini tänavapilti ilmunud karu annab märku, et filmifestival on algamas.
Berliini tänavapilti ilmunud karu annab märku, et filmifestival on algamas. Foto: Reuters / Scanpix

Neljapäeval on Berliini filmifestivali juht Dieter Kosslick tugevdatud turvameetmetega punasel vaibal tervitamas glamuurset seltskonda – algab 66. Berlinale. Avafilmiks on valitud väljaspool konkurssi linastuv Joel ja Ethan Coeni «Ole tervitatud, Caesar!». Vendi Coeneid on varemgi avanumbriks valitud: viis aastat tagasi avas Berlinale nende «Tõeline visadus».

Film «Ole tervitatud, Caesar!» viib vaataja 1950ndate alguse Hollywoodi, stuudiosüsteemi nn kuldajastusse. Tegelikult elas stuudiosüsteem siis juba oma lõpupäevi (Paramounti kohtulahend 1948. aastal võttis stuudiotelt õiguse omada kinoteatreid ja vahetult kinopublikut kontrollida; teisalt TV võidukäik). Laiemalt oli tegu aga külma sõja ja makartismi poliitiliste paranoiade ajastuga.

Kõik see kajastub omal kombel vendade Coenite filmis. Caesarit kehastavat filmistaari mängib George Clooney, Josh Brolin aga omakorda tegelikultki elanud Eddie Mannixit, kelle ülesanne oli siluda filmimaailma skandaale…

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles