Soome löökfilmis mängib Eesti näitleja Vene presidenti

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mõrvari näoga mees»: Venemaa president Jevdokimova (Tatjana Kosmõnina) saabub Soome visiidile.
«Mõrvari näoga mees»: Venemaa president Jevdokimova (Tatjana Kosmõnina) saabub Soome visiidile. Foto: Kaader filmist

Soomes tuli välja uus kodumaine põnevusfilm «Mõrvari näoga mees», millel on väike seos ka Eestiga, kus tehti osa võtteid ning kõrval- ja episoodilistes osades võib näha siinseid näitlejaid.

Silmapaistvaim roll on selles Vene Teatri näitlejal Tatjana Kosmõninal, kes mängib uut, demokraatlikult meelestatud Venemaa presidenti, keda sealsed tagurlikud jõud tahavad Soome visiidi ajal tappa.

Just sellesse mängu satub vastu tahtmist ka filmi peakangelane Viktor Kärppä - ingerisoomlasest endine Nõukogude eriüksuslane, kes on kolinud elama Soome ja loonud seal pere, aga keda minevik lahti ei lase. Lõpuks ajavad Samuli Edelmanni mängitud meest taga nii Soome kaitsepolitsei kui Vene salamõrvarid.

Tegevus jõuab välja koguni Moskvasse, kus on üles võetud hulk episoode, aga Venemaale iseloomulikku olustikku käis võttegrupp eelmisel kevadsuvel filmimas ka Eestis, täpsemalt Raasikul, Kostiveres, Maardus ja Tallinnas. Eesti osatäitjatest leiab tiitritest veel Vladimir Antipi, Kristo Jürmanni, Ragnar Reitsaka ja Erkki Sarapuu, kes mängivad peamiselt episoodilisi kurjategijaid. Eesti võtteid korraldas Balti Video ehk BEC.

Viktor Kärppä seiklustest on Matti Rönkä kirjutanud kokku seitse kriminaalromaani – «Mõrvari näoga mees» ja «Hea vend, halb vend» on tõlgitud ka eesti keelde, film põhineb romaanil «Tuliaiset Moskovasta» - ja nende järgi on Soomes tehtud 8-osaline telesari. Nii selle kui ka filmi režissööriks on Lauri Nurkse (vaatamata eestipärasele nimele on tegu soomlasega), kes siinsele vaatajale on tuntud pigem näitlejana, näiteks löökfilmist «Vinged vennad».

Esimesel nädalavahetusel käis «Tapja näoga meest» vaatamas ligemale 20 000 inimest. Soome kriitika on nimetanud filmi rahuldavaks. Iltalehti kirjutab, et selle põhjal võib Viktor Kärppäst hakata Soome oma James Bondi tegema küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles