Eestluse kestmist võõrsil portreteerib «Vabaduse mustrid»

Aarne Seppel
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Reet ja Toomas Mae dokumentaalfilmist «Vabaduse mustrid».
Kaader Reet ja Toomas Mae dokumentaalfilmist «Vabaduse mustrid». Foto: Kaader filmist

Nädala lõpuni saab Postimehe Kinos vaadata Kanada eestlaste Reet ja Toomas Mae emotsionaalset ja südamlikku dokumentaalfilmi «Vabaduse mustrid», mis räägib eesti pärandi hoidmisest, väärtustamisest ja mõtestamisest.

Reet ja Toomas Mae pälvisid filmi eest kultuurkapitali rahvakunsti valdkonna aastapreemia. «Eestlase kirik on loodus ja tema piibel on kootud kindamustrisse. Tiaaraga paavsti asemel kehastab ülimat tarkust tanutatud vanaema,» ütles filmi kohta Olle Mirme.

1944. aastal olid paljud eestlased sunnitud põgenema vene vägede pealetungi eest, kaasas vaid kõige hädapärasemad asjad. Tihti tõuseb eestlaseks olemise küsimus kõige valusamalt esile siis, kui see on ohustatud.

Käsitööst võib saada mälu kehastus. Kodust kaugel osutub kangastelgedel lõimitud muster palju enamaks kui lihtsalt üks kindakiri. See on nagu salakood, mida vaid sama identiteediga inimesed suudavad lugeda, mõistes selle kaudu midagi väga olulist, mis seob inimesi kaugel oleva kodumaaga ja rahvuskaaslastega võõrsil. Selle läbi tekib kogukond, jäädakse püsima.

Kanada eestlaste Toomas ja Reet Mae poeetiline dokumentaalfilm «Vabaduse mustrid» vaatleb erinevate elusaatuste kaudu rahvuslike mustrite elushoidmist Välis-Eestis ning selle seotust eestlaseks olemisega.

Filmi keskmes on erakordsed emad ja vanaemad, kes tõid endaga kaasa rikkaliku pärandi ja säilitasid oma identiteeti, valmistades rahvarõivaid, kudumeid, tikandeid ja tekstiile ning õpetades neid oskusi ka oma lastele.

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles