Eesti Mozarti muusika sai esimest korda plaadile

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaadi «Von Salzburg bis Reval» esikaas.
Plaadi «Von Salzburg bis Reval» esikaas. Foto: Repro

Pianist Andre Hinn esitleb neljapäeval Tartus plaati «Von Salzburg bis Reval», kust leiab ka Eesti Mozartiks nimetatud baltisakslase Christoph August Gableri klaverimuusikat, mis on tõenäoliselt selle esmakordne salvestus maailmas.

«Kuna ma ei suutnud selle huvitava heliloojaga tegeledes leida ühtki tema loomingu salvestust, tundsin moraalset kohustust seda ise teha,» kirjutab Hinn plaadi saatesõnas.

1767. aastal Saksamaal sündinud ja muusikat õppinud Gabler kolis 1790ndate lõpus Eestisse, tegutsedes mitu aastakümmet peamiselt Tallinnas (toonases Revalis) ametniku, kontsertpianisti ja õpetajana. Mõnda aega töötas ka Revali saksa teatri (Revaler Theater) orkestri muusikalise juhina. Gabler suri 1839. aastal Peterburis, kuhu on ka maetud.

Salvestuse aluseks on umbes 210 aastat vanad noodid, mis pärinevad helilooja ja Eesti rahvusliku klaverimuuseumi juhi Alo Põldmäe kogust.

«Tollest ajast on äärmiselt vähe säilinud,» ütles Hinn Postimehele, kutsudes ühtlasi üles kõigist vanadest, eriti 19. sajandist pärinevatest või veelgi vanematest nootidest teada andma, näiteks talle (andre.hinn@gmail.com), Alo Põldmäele või mõnele muusikateadlasele.

Gableri muusika sarnaneb Hinni sõnul helikeelelt ehk kõige enam Wolfgang Amadeus Mozarti omaga. «Stiili mõttes võiks teda tinglikult nimetada lausa Eesti Mozartiks. Samas on see muusika siiski igati isikupärane, iseloomult galantne ja sädelev, lisaks klassikalisele põhjale kuuleme heas mõttes salongilikkust, üksikutes kohtades suisa tänapäevasemat harmooniat,» ütles ta.

Plaadilt, mille pealkiri tähendab tõlkes «Salzburgist Revalini», leiab lisaks Gableri muusikale veel Mozarti ja Ester Mägi teoseid. Tegu on omamoodi muusikalise teekonnaga, mis algab Mozarti sünnilinnast ja ulatub intrigeerivalt välja tänapäeva Tallinnani, kus kirjutab muusikat Ester Mägi.

Põhjalikumalt saab ERP Musicu välja antud plaadist lugeda aadressilt erpmusic.com/records/cds/von-salzburg-bis-reval.

Kölni muusikakõrgkooli lõpetanud Andre Hinn on kontsertpianist ja Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli õpetaja.

Esitluskontsert leiab aset 18. veebruaril kell 19 Tartu Saksa Kultuuri Instituudis, sissepääs on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles