Taani draama «Kommuun» toob ekraanile vabameelsed seitsmekümnendad

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Kommuun»
Kaader filmist «Kommuun» Foto: outnow.ch

Alates 26. veebruarist linastub kinodes taani lavastaja Thomas Vinterbergi kirglik ja humoristlik ajastudraama «Kommuun» (Kollektivet), mis esilinastus äsja lõppenud Berliini Filmifestivali võistlusprogrammis, kus filmi peaosaline Trine Dyrholm pärjati parima naisosatäitja Hõbekaruga.

Õppejõuna töötav Erik ja telediktor Anna koos teismelise tütre Frejaga satuvad keerulisse olukorda, kui neil tuleb otsustada, mida teha Erikule päranduseks jäetud hiigelsuure villaga Kopenhaageni eliitlinnajaos, kus mees oli üles kasvanud. Nooruslikul paaril ei kulu kaua, kui nii kulude kokkuhoiu kui ka seltskonna pärast otsustatakse majja asutada kommuun. 1970. aastate ühiselu on nii mõnegi kommuunielaniku jaoks unistuste täitumine. Ühised koosolekud, tööd, söömaajad ja peod ei lase üksikutel inimestel end enam nii üksikuna tunda ning pered saavad oma muresid ja rõõme jagada kaaselanikega.

Endine majaomanik Erik hakkab aga peatselt tundma end oma majas hüljatuna. Ootamatult algav meeletu suhe arhitektuuritudengi Emmaga taastab mehes küll elurõõmu, kuid paneb proovile oma abikaasale pühendunud Anna vaimse ja füüsilise tervise. «Kommuun" on humoorikas ja delikaatne, aga samas ka valulik ja liigutav portree tervest põlvkonnast, kel pole juba kaua aega reaalsusega kontakti olnud.

Filmi lavastaja Thomas Vinterbergi jaoks on «Kommuun» juba 11. mängufilm. 1998. aastal Taani kineastide loodud Dogma 95 liikumise ühe tuntuima filmiga «Perekonnapidu» Cannes'i Filmifestivali žürii auhinna võitnud noorelt režissöörilt on Eesti kinodes linastunud samuti Cannes'is auhinna võitnud psühholoogiline draama "Jaht" (2012), painav pere- ja sõltuvusefilm «Submarino» (2010) ning ingliskeelsed «Kallis Wendy» (2004) ja mullu esilinastunud «Eemal hullutavast ilmakärast» (2015).

Berliini Filmifestivalil parima naisnäitleja Hõbekaruga pärjatud Trine Dyrholm on Eesti vaatajale tuttav rollidega telesarjast «Pärandus» ning mängufilmidest «Ainult armastust» ja «Kuninglik armulugu»Filmi teistes peaosades on Ulrich Thomsen, Fares Fares, Helene Reingaard Neumann ja Lars Ranthe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles