Eksperdid ennustavad: kes võidavad Oscari

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscareid hakatakse välja andma Eesti aja järgi ööl vastu esmaspäeva.
Oscareid hakatakse välja andma Eesti aja järgi ööl vastu esmaspäeva. Foto: AFP/SCANPIX

Filmilevitajad Timo Diener ja Siim Rohtla avaldavad arvamust, kes võidavad ja kes võiks, aga ei võida ööl vastu esmaspäeva peamistes kategooriates Oscari.

PARIM FILM

Foto: Kaader filmist

Kandideerivad «Suur vale», «Spioonide sild», «Brooklyn», «Mad Max: raevu tee», «Marslane», «Mees, kes jäi ellu», «Tuba» ja «Päevavalgele»

TIMO DIENER:

   Võidab: «Mees, kes jäi ellu»

   Võiks võita: «Päevavalgele»

Kahe filmi konkurentsist on tänu filmi «Mees, kes jäi ellu» lõpuspurdile saanud kolme filmi terav konkurents. Ükskõik, kas teha panus filmidele «Suur vale», «Päevavalgele» või «Mees, kes jäi ellu». Gildide auhinnad on läinud erinevatele aadressidele, kuid hetkel tundub, et Alejandro González Iñárritu filmi päralt on momentum. «Suur vale» ja «Päevavalgele» on aga mõlemad väga olulised ja ka armastatud filmid hääletajate seas. Siiski, miski pole kindel.

SIIM ROHTLA:

   Võidab: «Mees, kes jäi ellu»

   Võiks võita: «Suur vale»

Kolmas vääriline on kindlasti «Päevavalgele». Kuid «Suur vale» oma aktuaalsuses, teravuses, hoogsuses ja humoorikuses on siiski hooaja parim film.

Kaheksast parima filmi tiitlile kandideerivast linateosest pole Eesti ekraanidele jõudnud «Tuba».

PARIM REŽISSÖÖR

Foto: Repro

Kandideerivad Adam McKay («Suur vale»), George Miller («Mad Max: raevu tee»), Alejandro González Iñárritu («Mees, kes jäi ellu»), Lenny Abrahamson («Tuba») ja Tom McCarthy («Päevavalgele»)

TIMO DIENER:

   Võidab: Alejandro González Iñárritu (pildil vasakul)

   Võiks võita: George Miller

Alejandro González Iñárritu võitis filmilavastajate gildi auhinna ja seda ei saa ignoreerida. Lisaks veel Kuldgloobus ja BAFTA. Tuleb vist vägisi teist aastat järjest parima lavastaja Oscar.

SIIM ROHTLA:

   Võidab: Alejandro González Iñárritu

   Võiks võita: Alejandro González Iñárritu

Praeguse Hollywoodi kõige julgem ja sõgedalt geniaalsem režissöör oleks teist järjestikust võitu igati väärt.

PARIM MEESPEAOSATÄITJA

Foto: Kaader filmist

Kandideerivad Bryan Cranston («Trumbo»), Matt Damon («Marslane»), Leonardo DiCaprio («Mees, kes jäi ellu»), Michael Fassbender («Steve Jobs») ja Eddie Redmayne («Taani tüdruk»)

TIMO DIENER:

   Võidab: Leonardo DiCaprio (pildil)

   Võiks võita: Leondardo DiCaprio

Kui Leonardo seda ei saa, ei jõua seda vist keegi ära kuulata. Lisaks veel, et see on tegelikult ka HEA roll. Muidugi oleks mõnus pomm, kui Bryan Cranston võidaks, aga see pomm ei lõhke.

SIIM ROHTLA:

   Võidab: Leonardo DiCaprio

   Võiks võita: Michael Fassbender

Paljud ennustajad söövad oma mütsid ära, kui Leo ei võida. Ei mäleta lähiajaloost ühtki teist rolli, mis oleks kõvemini röökinud: «Ma tahan Oscarit!» Täielik šokk kogu filmimaailmale oleks, kui Leo ei võidaks. Minu silmis oli parim siiski Michael Fassbenderi žilettterav ja maagiliselt köitev roll Steve Jobsina.

PARIM NAISPEAOSATÄITJA

Foto: Kaader filmist

Kandideerivad Cate Blanchett («Carol»), Brie Larson («Tuba»), Jennifer Lawrence («Joy»), Charlotte Rampling («45 aastat») ja Saoirse Ronan («Brooklyn»)

TIMO DIENER:

   Võidab: Brie Larson (pildil)

   Võiks võita: Brie Larson

Umbes sama selge nagu meespeaosa - Brie Larsoni rollile filmis «Tuba» ei pääse keegi seekord ligilähedalegi.

SIIM ROHTLA:

   Võidab: Brie Larson

   Võiks võita: Saoirse Ronan

Brie Larsoni auhinnavallutus on mulle mõneti ootamatu. Roll on tugev, aga sel hooajal oli mitu märksa mitmekülgsemat ja põnevamat, nagu näiteks Jennifer Lawrence’i oma filmis «Joy», aga eelkõige Saoirse Ronani üliarmas võiduroll filmis «Brooklyn».

PARIM MEESKÕRVALOSATÄITJA

Foto: Kaader filmist

Kandideerivad Christian Bale («Suur vale»), Tom Hardy («Mees, kes jäi ellu»), Mark Ruffalo («Päevavalgele»), Mark Rylance («Spioonide sild») ja Sylvester Stallone («Creed: Rocky pärand»)

TIMO DIENER:

    Võidab: Sylvester Stallone (pildil)

    Võiks võita: Sylvester Stallone

Siin hakkab mängima lisaks heale ja silmapaistvale rollile ka sentimentalism ja see toob Oscari Stallone'ile. Tema laval koos Oscariga Rocky Balboa kehastamise eest? Seda tahavad sel õhtul kõik näha, kuigi võiks ju vaielda, kas näiteks Mark Rylance'i roll filmis «Spioonide sild» pole mitte nüansirikkam.

SIIM ROHTLA:

    Võidab: Sylvester Stallone

    Võiks võita: Mark Rylance

Stallone saab väga tõenäoliselt võidu, n-ö elutööpreemia, väärides seda täielikult. Aga Mark Rylance’i roll (nukralt keskpärases) filmis «Spioonide sild» on selle filmihooaja kõrvalosade ootamatuim sähvatus.

PARIM NAISKÕRVALOSATÄITJA

Foto: Kaader filmist

Kandideerivad Jennifer Jason Leigh («Vihane kaheksa»), Rooney Mara («Carol»), Rachel MacAdams («Päevavalgele»), Alicia Vikander («Taani tüdruk») ja Kate Winslet («Steve Jobs»)

TIMO DIENER:

    Võidab: Alicia Vikander (pildil)

    Võiks võita: Rooney Mara

Ka siin näib, et selge võitjasoosik on Alicia Vikanderi näol esile kerkinud. Hooaja varasemas faasis külvas pisut segadust see, et tema rolli «Taani tüdrukus» ja Rooney Mara roll «Carolis» hüpitati pea- ja kõrvalosa kategooriate vahel. Mõlema puhul on tegu toeka rolliga. Ja kuigi Mara on varem edukalt rootslast kehastanud, siis ilmselt läheb seekord võit päris rootslasele.

SIIM ROHTLA:

    Võidab: Alicia Vikander

    Võiks võita: Alicia Vikander

«Taani tüdrukus» tegi rabava rolli eelmisel aasta Oscari võitnud Eddie Redmayne, aga filmi tegelik vundament oli Vikander – uue põlvkonna tugevamaid naisnäitlejaid...

PARIM MITTEINGLISKEELNE FILM

Foto: Kaader filmist

Kandideerivad «Mustang» (Prantsusmaa), «Sõda» (Taani), «Mao embus» (Colombia), «Sauli poeg» (Ungari) ja «Theeb» (Jordaania)

TIMO DIENER:

    Võidab: «Sauli poeg»

    Võiks võita: - (kahjuks pole kõiki näinud)

No-brainer.

SIIM ROHTLA:

    Võidab: «Sauli poeg»

    Võiks võita: «Sauli poeg»

Ka «Mustang» kuulub põhipretendentide hulka, kuid arvestades «Sauli poja» senist auhinnalaviini, on siin võitja üsna kindel.

Viiest kandidaadist pole Eesti kinolevis linastunud «Theeb».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles