Vello Pähn: Klas oli soe ja särav

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri Klas Kuressaare ooperipäevadel.
Eri Klas Kuressaare ooperipäevadel. Foto: Mati Põldre / Pärnu Postimees

Estonia teatri kunstiline juht ja peadirigent Vello Pähn meenutas Eri Klasi.

Nii nagu inimesena, nii ka dirigendina iseloomustas Klasi armastus muusika ja muusikute vastu. Ta oli niivõrd soe ja särav inimene! On ju olemas erinevaid meetodeod ja inimlikke omadusi, mis muusikuid kütkestavad. Eri oli üks neist, kes tõmbas muusikuid kaasa oma hinge ja soojusega.

Ta suutis luua alati sellise atmosfääri, milles oli olla meeldiv ja huvitav. Isegi kui töö – nagu ta sageli on – on väga närvesööv ja nõuab palju nii muusikutelt kui dirigendilt, suutis ta vaatamata kõigele jääda inimlikuks ja luua tõeliselt üleva meeleolu.

Need pole lihtsalt kiidusõnad. Seda võivad kinnitada kõik muusikud ja üldse kõik inimesed, kes on Eriga elu jooksul kohtunud. Ma usun, et see on ka meile, järgnevale põlvkonnale üks suuremaid õppetunde.

Tema talenti muusiku ja inimesena tajusid kõik, kes temaga iial kokku on puutunud. See on vaieldamatu. See kestab meis, kes me noorena alustasime ja kes me võlgneme Erile väga palju selle eest, kuidas ta meid usaldas ja oma hingega kasvatas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles