Õpetlased räägivad täna Rahva Raamatus „olematust raamatust“

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Marek Tamm.
Ajaloolane Marek Tamm. Foto: Mihkel Maripuu

Täna, 1. märtsil kell 16 esitleb ajakiri Vikerkaar Tallinnas Viru keskuse Rahva Raamatus Tallinna Ülikooli Humanitaarteaduste Instituudi (TÜHI) erinumbrit. 

Eeskavas astuvad üles ning raamatuid loevad  Mihhail Lotman, Märt Väljataga, Alari Allik, Hasso Krull, Piret Viires, Ülar Ploom, Hanna Geara, Eneken Laanes, Maarja Kangro, Irina Belobrovtseva ja Tõnu Viik.

Vikerkaare selle aasta esimene topeltnumber arutleb TÜHI õpetlaste abiga tühjuse fenomeni üle. Kuigi tihti alahinnatud, on tühjus kõige olemasoleva alus ja eeldus, nii liikumise kui mõtlemise vältimatu tingimus. Kõige paremini on seda ilmselt taibatud Aasia kultuurides, eriti budismis ja taoismis, kuid tühjus on olnud tähtis teema ka Lääne mõtteloos ja teaduses.

Üles astutakse ka teemal "olematu raamat", s.t. räägitakse raamatust, mida pole, ent mis võiks olemas olla. Nende vahele loetakse katkeid olulistest raamatutest, mida kuulajad saavad auhinna eest ära arvata. Tühjust meis enestes aitavad täita joogid ja suupisted.

Õhtut modereerib TLÜ TÜHI kultuuriajaloo professor Marek Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles