Laseme neil suureks kasvada! (1)

, Müürilehe kirjandustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader seriaalist «Troonide mäng». Pildil Emilia Clarke Daenerys Targaryeni rollis
Kaader seriaalist «Troonide mäng». Pildil Emilia Clarke Daenerys Targaryeni rollis Foto: SCANPIX

Z-põlvkond, mille esindajate sünniaastad algavad kokkuleppeliselt nullindate algusest (mõne klassifikatsiooni kohaselt ka üheksakümnendate keskelt), öeldakse stereotüüpselt olevat tehnikaga märkimisväärselt rohkem sina peal kui varasemad põlvkonnad, mõtlevat rohkem piltides ja linkides ja videotes kui pikkades tekstides. Neile heidetakse ette funktsionaalse kirjaoskuse vähesust, raskemate ideede mõistmatust jne.

Kaugenemine klassikast on paratamatu (ja öeldi olevat ka meie puhul), eriti võttes arvesse, kui suures osas loetakse tänapäeval inglise keeles. Klassika keel on arhailisem, sealhulgas ajaliselt järjest lähema klassika. Ja mitte ainult – ka teemad, mida näiteks «Tões ja õiguses» käsitletakse, jäävad (veel) kaugeks. Meie lugesime noortena noortekaid ja seda teeb ka uus põlvkond – need sisaldavad kõnealuseid lugejaid puudutavaid teemasid. Klassika, kui ta tuleb, tuleb hiljem. Ma ei taha mõistagi öelda, et kooli kohustuslik kirjandus tuleks ära kaotada, vastupidi, ka klassikaga harjutamine on vajalik, varsti tulevad muude erialade kõrval ka Z-generatsiooni kirjandusteadlased, kriitikud, ajakirjanikud ja semiootikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles