Indrek Hargla uurib tuhat aastat tagasi toime pandud mõrvu

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indrek Hargla esitles ajaloos tuhat aastat tagasi vaatavat raamatut «Raudrästiku aeg», kus peategelaseks on kuninga nõunik Koiola Aotõiv, kelle terav vaist ja nutikus aitavad tal lahendada mitu mõrvamõistatust.

«Ajalooraamatus oli kirjas, et moraalikombed olid üsna lõdvad. Kirjanikuna pidin sellele toetuma,» selgitas Hargla, miks tema uues raamatus on näiteks orgiad ja mitmenaisepidamine tavaline nähtus.

Hargla rõhutab, et «Raudrästiku aeg» on alternatiivajalugu, mis on inspireeritud muinasajast, ning et tema pole ajaloolane, vaid lihtsalt ajaloohuviline. «Raudrästiku aeg» koosneb neljast sõltumatust loost, kus on küll samad tegelased. Viimane lugu toetub autori sõnul uuematele uurimustöödele Tallinna ajaloost. Raamatu kaas kujutab Lasnamäe nõlvalt avanevat vaadet Toompea mäele ning Härjapea linnusele.

Raamatu üks põhiküsimusi on autori sõnul usk. «Kirjutamise ajal sai selgeks, et kõige tähtsamad asjad on kõige tähtsamad. Aga milline oli muinasaegne usk siin, seda ei tea keegi. Mina olen andnud põhjarahvale nende oma piibli ja teinud neist kirjarahva.»

Kas «Raudrästiku aeg» saab ka järje, seda Hargla praegu veel ennustada ei oska. Melchiori lugude fännidele annab ta aga lootust, sest uue romaani mõrv ja mõrvar on tal juba välja mõeldud ning võib juhtuda, et raamat näeb trükivalgust juba sel aastal.

Reedel on kõigil huvilistel võimalik Indrek Harglaga kohtuda Solarise keskuse Apollos, autogrammitund algab kell 18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles