Eesti film sai olulisele USA festivalile

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Mälberg filmis «Ema».
Tiina Mälberg filmis «Ema». Foto: Kaader filmist

USA tuntumate sekka kuuluv Tribeca filmifestival valis rahvusvahelisse võistlusprogrammi Kadri Kõusaare filmi «Ema».

Tegu on esimese eesti filmiga, mis nii kaugele – põhivõistlusprogrammi - on jõudnud.

Kokku võistleb selles kaheksa linateost, mille vahel jagatakse välja parima filmi, stsenaariumi, operaatori ning mees- ja naisnäitleja auhind. Eraldi kandideerib «Ema» Nora Ephroni nimelisele auhinnale, mille saab parima naisstsenaristi või –režissööri film.

Festival ise rõhutab, et tänavune fookus on just naisrežissööride filmidel, mida olevat kavas koguni kolmandik. Kokku näitab festival 101 pikka filmi, mis valiti välja 6626 esitatud töö seast. Festivalil on kolm võistlusprogrammi, veel USA filmide ja rahvusvaheline dokumentaalfilmide oma, lisaks kõrvalprogrammid.

New Yorki sõidavad «Ema» esitlema ka režissöör Kadri Kõusaar, stsenarist Leana Jalukse, näitleja Tiina Mälberg ja produtsent Aet Laigu.

Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp ütles pressiteate vahendusel, et instituut on koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega võtnud suuna levitada eesti filme just Põhja-Ameerikas, sest pärast Oscari- ja Kuldgloobuse-kampaaniaid on selleks tekkinud positiivne foon.

«Eesti filmitootjad olid oktoobris esimest korda Ameerika filmiturul, sel aastal aga toimuvad PÖFFi reklaamüritused Los Angeleses, tootjad osalevad Toronto filmiturul ja plaanis on korralda eriüritusi, mis peaks nähtavust veelgi tõstma. «Ema» valimine Tribeca programmi on kindlasti üks oluline sündmus pikas ahelas,» ütles ta.

«Ema» räägib tulistamise tagajärjel koomasse langenud täiskasvanud poja eest hoolitsevast naisest, kes seisab silmitsi terve väikelinnatäie inimestega, kes üritavad tema pojaga juhtunud mõistatust lahendada.

Eesti kinolevis kogus film ligikaudu 7000 vaatajat.

Varem on Tribeca festivalil osalenud Ilmar Raagi film «Ma ei tule tagasi», mille juures Eesti oli kaastootjaks – 2014. aastal kõrvalprogrammis Viewpoints. Film, mille stsenaristiks on Jaroslava Pulinovitš, sai toona ka Nora Ephroni auhinda välja andva žürii eripreemia . 2012. aastal linastus kõrvalprogrammis Cinemania veel Petri Kotwica film «Rat King», mida Eesti samuti kaastootis.

15. Tribeca filmifestival leiab aset 13.-24. aprillini New Yorgis. Eelmisel aastal kogusid festivali seansid 138 000 külastust, koos eriüritustega 467 000 külastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles