Lembit Peterson võtab ette Bachi “Matteuse passiooni”

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Peterson
Lembit Peterson Foto: Mihkel Maripuu

Lembit Peterson ja Risto Joost toovad lavale Bachi “Matteuse passiooni” kontsertettekande.

Õhtumaa kultuuri monumentaalset tähtteost, Johann Sebastian Bachi “Matteuse passiooni” esitatakse selle mastaapsuse tõttu Eestis harva. 10. märtsil Estonia kontserdisaalis ja 12. märtsil Vanemuise kontserdimaja toimuvad ettekanded on erilised, kuna teose dramaatilist jõudu võimendab Lembit Petersoni lavastus. Kontsertetenduse kunstnikuks on Lilja Blumenfeld.

Dirigent Risto Joosti sõnul on lavastatud ettekande idee lihtne: tuua Bachi saksakeelne teos publikuni nii, et kuulajad ei tajuks seda mitte ainult kui lääne kultuuri osa, vaid et Matteuse evangeeliumi järgi jutustatud Jeesuse kannatusloo tegevustik oleks igale saalis viibijale isiklikult mõistetavam.

“Kontseptuaalselt peaks see olema Kristuse kannatusloo meenutamine, selle inimeste teadvuses, mälus ja hinges taas esilekutsumine. Kogu kontsertlavastus on siiski minimalistlikus stiilis, et pääseks esile Bachi muusika ja evangeeliumi sõna,” lisab lavastaja Lembit Peterson.

Teose esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Rahvusooper Estonia poistekoori lauljad ning Tallinna Kammerorkester. Osades: Anto Õnnis (Evangelist), Taniel Kirikal (Jeesus), Taavi Tampuu (Pilaatus), Olari Viikholm (Peetrus), Rainer Vilu (Juudas). Solistid: Katrin Targo (sopran), Iris Oja (alt), Valter Soosalu (tenor), Taavi Tampuu (bass). Dirigent Risto Joost

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles