Grigori Kromanov saanuks 90-aastaseks

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Briljandid proletariaadi diktatuurile» venekeelne plakat.
«Briljandid proletariaadi diktatuurile» venekeelne plakat. Foto: Repro

8. märtsil saanuks 90-aastaseks filmi- ja teatrilavastaja Grigori Kromanov (1926-1984). Sel puhul leiab Balti filmi- ja meediakooli kinos Supernova aset Kromanovile pühendatud õhtu, mille kavas on tema film «Briljandid proletariaadi diktatuurile».

1975. aastal ekraanidele jõudnud linateos oli valmimise hetkel kõigi aegade kalleim Eesti film, mille tootmine kestis kaks aastat. Kino teatel ei valminud see kaugeltki mitte niisugusena, nagu lavastaja seda kavatses, makstes oma realiseerimata jäänud kavatsuste eest ka tervisekaotusega.

Peamiselt vene näitlejate mängitud venekeelset filmi tehti koostöös stuudioga Mosfilm. Lavastuslikult oli see 1920. aastate algusse paigutuva sündmustikuga põnevuslugu Eesti filmiajaloo keerulisemaid: 16 peategelast, üle 60 episoodilise tegelase, ajastudekoratsioonid, -kostüümid, -rekvisiidid…

Peaosades näeme toonaseid suuri vene filminäitlejaid, näiteks Vladimir Ivašovi, Aleksandr Kaidanovskit, Margarita Terehhovat, Tatjana Samoilovat, Armen Džigarhanjani ja Lev Durovit. Eesti näitlejatest on ekraanil Mikk Mikiver, Ants Eskola, Heino Mandri, Leonhard Merzin, Rudolf Allabert, Eve Kivi jt.

Menukirjanik Julian Semjonovi samanimelise romaani järgi tehtud filmi kunstnik oli Linda Vernik, helilooja Arvo Pärt ja operaator Jüri Sillart. Viimane on nimetanud «Briljante…» Kromanovi kõige paremaks filmiks, paremaks kui «Viimne reliikvia» või «Hukkunud Alpinisti hotell».

Õhtu algab kell 18 ja sissepääs on prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles