TV3 sai süüdistuse telesaate formaadi varguses (3)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pühapäev Sepoga» avasaade
«Pühapäev Sepoga» avasaade Foto: TV3

Eile õhtul TV3 ekraanile jõudnud komöödiasaade «Pühapäev Sepoga» põhineb Soome telefirma Yellow Film & TV loodud formaadil «Putous». TV3l pole selle formaadi kasutamise õigust.

Nii väidab telefirma Eccho Rights, millele kuuluvad selle formaadi (rahvusvahelisel turul nimega «Comedy Combat») levitamise õigused. Eesti teleturu jaoks on formaadi ostnud Kanal 2, kus see jõudis ekraanile nime all «Suur komöödiaõhtu» eelmise nädala neljapäeval.

«Tegemist on puhtakujulise formaadi vargusega,» ütles Eccho Rightsi esindaja Nicola Söderlund. «Ilmselgelt on TV3 saate puhul tegemist sama formaadiga. Me esindame seda formaati kogu maailmas ning oleme TV3 käitumisest äärmiselt häiritud. Teleäris on kirjutamata reegel, et me ei peaks üksteise tagant varastama. TV3 kuulub suurde meediagruppi (MTG – toimetus), mis müüb ka ise palju telesaadete formaate. Küllap nad ei oleks õnnelikud, kui meie hakkaksime nende formaate varastama.»

Kirjutamata reeglist hoolimata on teleformaadi õiguste legaalne kaitsmine keeruline, tunnistas Söderlund. Seepärast ei planeeri Eccho Rights TV3 praegu kohtusse kaevata. Küll saatis firma TV3 sellekohase kirjaliku järelpärimise.

TV3 peadirektor Priit Leito vastas Eccho Rightsi etteheidetele, et saate «Pühapäev Sepoga» ja nende esindatava formaadi «Comedy Combat» / «Putous» / «Suur komöödiaõhtu» vahel on vähemalt kolm olulist erinevust:

  1. «Comedy Combat» on otsesaade, milles stuudiopublik saab aktiivselt osaleda, aga «Pühapäev Sepoga» on eelsalvestatud.
  2. «Comedy Combat» on üles ehitatud osalevate tegelaste väljalangemisele, aga saates «Pühapäev Sepoga» ei hääletata kedagi välja. Samuti puudub TV3 saates telepubliku osalemise võimalus, selle asemel annavad hindeid kolm kohtunikku ja 50 protsendi ulatuses stuudiopublik. Ükski osaleja ei saa immuunsust.
  3. Saadete pealkirjal, muusikalisel, graafilisel ja stuudiokujundusel ei ole mitte midagi ühist.

«Eeltoodut arvestades oleme seisukohal, et teie süüdistus põhineb telesaadete sisu ebekorrektsel tõlgendamisel,» kirjutas Leito Eccho Rightsile. Ta avaldas lootust, et konflikt saab sõbraliku lahenduse.

«Suur komöödiaõhtu» ja «Pühapäev Sepoga» koosnevad mõlemad sarnastest elementidest: salvestus toimub stuudiopubliku osavõtul, saates on eelsalvestatud sketšid, libauudised, improvisatsioonivoor ja saate põhilise elemendina kehastuvad näitlejad kindlateks karakteriteks, mille osatäitmise alusel finaalsaates võitja selgitatakse. Saate «Pühapäev Sepoga» tootis TV3 jaoks produktsioonifimra Ruut.

Kanal 2 «Suur komöödiaõhtu» vaata siit.

TV3 «Pühapäev Sepoga» vaata siit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles