Soomlased väntavad Eestis filmi kommunistlikust paradiisist

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Igitee» peaosatäitja Tommi Korpela (koos Laura Birniga) mängis ka filmis «Puhastus».
«Igitee» peaosatäitja Tommi Korpela (koos Laura Birniga) mängis ka filmis «Puhastus». Foto: Kaader filmist

Välismaiste võttegruppide Eestisse meelitamiseks asutatud programmi Film Estonia esimese toetuse saab Soome mängufilm «Igitee» - lugu kommunismiusku lääne inimeste tööparadiisist Nõukogude Venemaal, mis muutub põrguks.

Antti Tuuri raamatul põhinev lugu tuletab meelde seika ununema kippuvast ajaloost, kui Lapua liikumine saatis 1920ndate lõpus ja 1930ndate alguses väevõimuga Soomest välja inimesi, keda pidas kommunistideks. Paljud neist asusid elama Nõukogude Karjala küladesse, mille olid asutanud depressiooni käes vaevlevast USAst saabunud ja enda arvates kommunistlikku paradiisi elama asunud ameeriklased.

2,3 miljonit eurot maksev film võetakse tervikuna üles Ida-Virumaal ja võtetesse kaasatakse ligemale poolsada eestlast. Kunstnikuks on Kalju Kivi, kostüümikunstnikuks Eugen Tamberg ja monteerijaks Tambet Tasuja. Samuti toimub Eestis osa järeltootmisest.

Kokku moodustab Eestisse toodav välisinvesteering 1,17 miljonit eurot, millest toetuse osakaal on 30% ehk 350 000 eurot.

Filmi režissöör on AJ Annila, peaprodutsent Ilkka Matila ja Eesti partner Kristian Taska. Peaosatäitjaks on kinnitatud Tommi Korpela.

Rahvusvahelist koostööd edendava toetusprogrammi Film Estonia asutas Eesti Filmi Instituut veebruaris. Programmi eesmärk on meelitada Eestisse välismaiseid filmitegijaid ja võttegruppe, soodustades sellega väliskapitali juurdevoolu Eesti majandusse.

Programm tegutseb finantsstiimuli põhimõttel. Toetus makstakse välja protsendina Eestisse toodud välisinvesteeringult pärast siin tehtud kulude auditeerimist ja võib ulatuda kuni 30% kulutustest. Uuest toetusprogrammist saab toetust taotleda Eesti filmiettevõte ning tema partner peab olema välismaine filmitootmisfirma.

Film Estonia selle aasta eelarve on 500 000 eurot ja järgmine taotlusvooru tähtaeg on 29. märts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles