Vaba Lava kuraatoriprogramm: Jan Martensi «Tavalised inimesed. Tallinna versioon»

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Martens
Jaan Martens Foto: Vaba lava

18. märtsil kell 19 esietendub Vaba Lava Teatrikeskuses Belgia tantsija ja koreograafi Jan Martensi lavastus «Tavalised inimesed. Tallinna versioon», mis on korraga nii sotsiaalne eksperiment, workshop kui ka etendus, mille eesmärgiks on avastada, milline on tallinlaste koondportree ja milline on Tallinna kui linna nägu.

Esmakohtumine kahe võõra inimese vahel on ainulaadne hetk, mille anatoomiat võimaldabki lavastus «Tavalised inimesed» vaadelda segamatult ja harjumatult lähedalt, peaaegu laboritingimustes. See on ligi poolesaja tallinlase esmakohtumiste assortii, mis väärtustab ja hindab seda, mis meis argist, ebatäiuslikku, inimlikku. Laval luuakse tingimused päris kontakti tekkimiseks ja võetakse aega vaadata võõrale silma. Kas sa tead, milline on selle tüdruku kodu, kes sinu kõrval puuviljaletis mangot valib? Kas tema teab, mis värvi on sinu silmad või millised on su unenäod?

Jan Martensi, filmirežissöör Lukas Dhonti, lavastuse kunstilise tiimi ning 48 tallinlase koostöös valmiv lavastus seob kaasaegse tantsu, teatri ja filmi. Inimesed laval on vanuses 16-52-eluaastat ning esindavad elualasid seinast seina: odaviskaja, islami lektor, aednik, koduperenaine, vangla sotsiaaltöötaja, müügijuht, tolliagent, andmetöötleja, õmbleja, notar, üliõpilane, raamatupidaja jne.

Jan Martens (1984) on üks kaasaegse Euroopa tantsuteatri tõusvaid tähti. Ta lõpetas 2006. aastal Antwerpeni tantsukõrgkooli (Antwerp’s Artesis Conservatory for Dance) ja debüteeris lavastajana kolm aastat hiljem. Martensi tööd on kiiresti leidnud koha Euroopa olulisemate teatrifestivalide kavades ning võitnud ka publiku südame. Martensit kutsutakse pidevalt esinema nii erinevatesse Euroopa riikidesse kui kaugemalegi. Kogu tema senise loomingu kreedoks on leida üles ilu, mis peitub ebatäiuslikus, kuid täiuse poole püüdlevas inimolendis. Lavastusega «Tavalised inimesed» katsetab koreograaf esimest korda töötamist mitte professionaalsete tantsijate, vaid tavaliste inimestega.

Etendused 18. ja 19. märtsil kell 19 Vaba Lava Teatrikeskuses. Piletid hinnaga 16/12 eurot müügil Piletilevis.

Lavastust aitavad välja tuua 16 noort teatriprodutsenti, kes osalevad Vaba Lava ja Läti Uue Teatri Instituudi rahvusvahelises produtsentide koolituse projektis «Theatre Expanded», mis toimub Interregi Kesk-Läänemere 2014-2020 programmi raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles