Kumusse jõuab suur hüperrealismi näitus

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kacere (1920–1999), «Oksana ’94». 1994. Õli. Louis K. Meisel Gallery, New York.
John Kacere (1920–1999), «Oksana ’94». 1994. Õli. Louis K. Meisel Gallery, New York. Foto: © Louis K. Meisel, Institute for Cultural Exchange, Tübingen / Kumu

Alates 18. märtsist saab Kumu suures saalis näha rahvusvahelist näitust «Fotorealism. 50 aastat hüperrealistlikku maali», mis annab ülevaate hüperrealistlikust maalikunstist alates 1960. aastate lõpust kuni praeguseni. Teiste hulgas on väljas hüperrealismi klassikute Richard Estesi, Robert Cottinghami, Chuck Close’i, Don Eddy teosed.

Kumu teatel on tegu suurima Euroopas koostatud ülevaatenäitusega hüperrealistliku maalikunsti ajaloost ja tänapäevast.

Hüperrealism sündis 1960. aastate lõpu Ameerika Ühendriikide ida- ja läänerannikul ning levis 1970. aastatel üle kogu maailma. Seda kunstisuunda iseloomustab huvi moodsa linnakeskkonna, seal sündinud elulaadide ja maailmataju vastu. Hüperrealistlikel maalidel võib näha suurlinnade tänavavaateid, valgusreklaame ja vaateaknaid, autosid ja mootorrattaid, kaubamärke ja kiirtoidukohti, moodsaid interjööre ja palju muud, mis iseloomustab suurlinlikku elukeskkonda.

Hüperrealistid kasutavad oma teoste lähtepunktina fotosid ning matkivad ja võimendavad fotolikku kujutusviisi. Nende eesmärk pole siiski anda tegelikkust edasi võimalikult loomulikult, vaid vastupidi, saavutada «reaalsemast reaalset» – hüperreaalset – muljet.

Hüperrealistlik kunst teeb nähtavaks selle, kui suurel määral mõjutavad meie maailmataju fotograafilised kujutised meedias, filmides, reklaamides, arvutiekraanidel jm. Need kujutised loovad omamoodi paralleelreaalsuse, mis muutub mõnikord igapäevategelikkuse hindamise aluseks.

Laupäeval, 19. märtsil tutvustab Kumus oma loomingut Londonis elav maalikunstnik Ben Johnson (1946), kes on saanud tuntuks panoraamsete vaadetega nüüdisaegsete suurlinnade – Hong Kongi, Zürichi, Jeruusalemma, Londoni, Liverpooli – arhitektuurimaastikele.

Näituse kuraator on Otto Letze, koordinaatorid Anu Allas ja Jana Kende. Kujundas Tõnis Saadoja. Näituse on koostanud Institut für Kulturaustausch (Tübingen).

Lisaks rahvusvahelisele hüperrealisminäitusele avatakse mais Kumu IV korruse B-tiivas näitus «Külm pilk. Hüperrealismi variatsioonid Eesti kunstis».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles