Ekstsentrifitseerugem ehk film minevikuinimesest! (1)

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viirusekandur Kalev Rajangu organistipuldis
Viirusekandur Kalev Rajangu organistipuldis Foto: Kaader filmist

Kuulsin Kalev Rajangu nime esimest korda mõned aastad tagasi. Selle nime külge lisati, et tegemist on muusiku, modelli ja mõtlejaga. Tundus olevat uljas kombo, mis tekitas millegipärast ka natuke skepsist.

Ka jõudis kohale teadmine, et Rajangu on autodidakt. Selle peale meenus kellegi tsitaat, et need autodidaktid on nii kuradima intensiivsed. Autodidaktidele on veel omane selline asi, et nad võivad leiutada jalgratast, kuid nende leiutamise protsess võib olla põnev ja protsessi tähtsust on eriti viimasel ajal just armastatud rõhutama hakata. Miks? Aga võib-olla sellepärast, et maailm on valmis saanud.

Massimeediumina on Rajangu mõtteid enim paljundanud Raadio ööülikooli saade, mille kodulehelt võime leida viis Rajangu loengut. Mõned loengute pealkirjad- Sugu on haigus, enamasti tappev - ehk seksuaalsus demokraatia kalkulaatoris, Tantsin sinuga taevas ehk mis kargust kargab mõnutustatu järellihaline ebard?, Lotendav Eesti.

Andres Maimik ja Rain Tolk paiskasid ETV "Eesti lugude" sarjas eetrisse portreeloo "Viirusekandur", mille käigus Rajangut portreteeritakse. Portreteeritakse teda kui mõtlejat, Viljandi kiriku organisti, hauakaevajat ja olulise maalikunstniku, Eesti postmodernismi ühe esimese meistri Raul Rajangu venda ja kaaskunstnikku.

 Filmi ära vaadatuna võin öelda, et kohtume Kalev Rajangu puhul inimesega, kelle idee talle endale võib tunduda isegi olulisem kui teistele. Samas, kuna see idee temast endast tundub talle oluline, võib see ühtlasi olla ka nakkav. Ehk on seegi üks võimalus tõlgendada filmi pealkirja, ehkki filmis kõneleb Rajangu samuti viirustest.

Ta kõneleb Rotary Klubis toitu mäluvatele ja seda juttu kuulavatele rikastele rikaste mässust vaeste vastu. Ta räägib, kuidas ta tahab levitada revolutsiooniviirust, mässuviirust, seksiviirust, kanepiviirust jne. Viirustest rääkis muide palju ka kuulus William Burroughs, kellele, kui mu mälu mind ei peta, kuulub ka see varem mainitud tsitaat autodidaktide kohta.

See Rotary Klubi stseen on üldse üks filmi toredamaid stseene- rikkad söövad ja kuulavad igavlevalt ja ehk isegi üleolevalt Rajangu nende jaoks segast ja arusaamatut juttu. Lõpuks küsib ürituse juht, legendaarne teatrimees-illusionist Meelis Pai veel nagu aru saame, traditsioonilise Rotary klubi lõpuküsimuse, et mis on elu mõte. Mina Rajangu asemel oleks vastanud, et hästi süüa.

Rajangu ongi kuradima intensiivne nagu seda üks autodidakt vast olema peabki. Autodidakti maailm on ju nii kutsuv ja küllastumatu nagu seisva veega tiik. Kuna Rajangu on ka Uku Masingu kaudne jünger, siis nagu ka üks Uku Masingu jünger seda vast olema peab. Rajangu ööülikooli loengutest jõuab meieni arusaam, et talle meeldib kasutada peaaegu lõputult omadussõnu. Liigne omadussõnade kasutamine oli omane näiteks ka prantsuse poststrukturalistidele ja selle üks põhjuseid on arvatavasti nartsissism. Tore on vaadata Rajangu hüper-meelitatud ilmet, kui Peeter Laurits ütleb talle filmis, et peab teda üheks huvitavamaks lektoriks.

Liigsed omadussõnad võivad olla ekstaatilised, kuid samas ka kasutud või vähemalt kasutupoolsed. Müstiku poole kaldu inimesena on Rajangule ekstaas kindlasti omane nähtus, mida näeme ka tema olekust oreli taga- ta meenutab pisut kuulsa barokkskulptori Bernini Püha Teresa Ekstaasi.

Maimikule ja Tolgile meeldib portreteerida natuke marginaalseid, veidravõitu ja ehk mõne jaoks ka kaosega piirnevaid tüüpe. Mäletame ju ka nende eelmist dokki, Margus Lepast tehtud filmi "Radikaal".

«Radikaal»rääkis rohkem ka ühiskonna kohta, milles elame ja tegelikult korjas üles ühe sel hetkel marginaalse, kuid kasvava joone, mis tänaseks päevaks on muutunud vaata et keskseks- natsimeelsus, Euroopa Liidu vastasus jne. Viirusekandur ei räägi ühiskonna kohta praktiliselt midagi, kui ainult seda, et keeruline on elada, kui pole kindlat sissetulekut, küll aga räägib see ühest Kierkegaardi mõistes eramõtlejast, mõtlemises mõnulejast, nartsissistist, huvitavast kui ka mõneti tüütust tüübist. Võiks isegi kurvalt tõdeda, et "Radikaal" rääkis tuleviku- ja „Viirusekandur” minevikuinimesest.

Film

Viirusekandur

Rezhissöörid Rain Tolk ja Andres Maimik

Esilinastus ETV-s  9. märtsil „Eesti lugude" sarjas

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles