Risto Kübar on Hollandi teatriauhinna kandidaat!

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurkapital jagas aastapreemiaid. Risto Kübar.
Kultuurkapital jagas aastapreemiaid. Risto Kübar. Foto: Liis Treimann

Eesti näitleja Risto Kübar on nimetatud Hollandi teatriauhindadel parima kõrvalosa auhinna kandidaadiks. Väärikat auhinda annab välja etendusasutusi ja kontsertorganisatsioone ühendav liit VSCD (De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) ning otsuse teeb žürii.

Kõrge tunnustuse tõi Kübarale roll lavastuses «Dit zijn de namen» («Need on need nimed»). Tommy ­Wieringa samanimelisel romaanil põhineva lavastuse lavastas Belgias asuvas Genti teatris NTGent Philipp ­Becker, loo keskmes on elu mõtet otsiv mees ning Ida-Euroopasse smugeldatud grupp põgenike.

Žürii sõnul üllatab Kübar uustulnukana ning ta oskab kaasakiskuva ja liigutavana näidata nooruse tarkust, hirmu ja ebakindlust.

Hollandi teatriauhindade lauraadid kuulutatakse välja 11. septembril Hollandi teatrifestivali (Nederlands Theater Festival) viimasel päeval. Septembri alguses toimuv Amsterdami festival on ülevaatefestival, kus näeb eelmise hooaja parimaid hollandi ja flaami lavastusi. 

Seoses Münchner Kammerspieles toimunud kunstilise juhi vahetumisega lahkus sellest teatrist ka Risto Kübar, kes on 2015. aasta hooaja algusest NTGenti trupi liige. Genti linnateatris teeb Kübar kaasa ka mais esietenduvas lavastuses «Learning how to walk».

Risto Kübara ja Benny Claessensi 2013. aastal Münchner Kammerspieles tehtud lavastuse «Spectacular Lightshows» leiab samuti nüüd  NTGenti mängukavast. Kriitikutelt kiita saanud lavastust mängitakse näiteks aprillis Berliinis teatris HAU.

Kolm aastat tagasi nimetasid Saksa suurima teatriajakirja TheaterHeute küsitluses saksakeelse teatriruumi kriitikud parimaks nooreks näitlejaks just Risto Kübara. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles