Alo Kõrve lavastab Tallinna Linnateatris elujaatavat lugu

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja ja lavastaja Alo Kõrve.
Näitleja ja lavastaja Alo Kõrve. Foto: Siim Vahur

2. aprillil kell 19 Hobuveskis Alo Kõrve lavastusena vaatajate ette jõudev Michael Cristoferi näidend «See hetk» meenutab elu mööduvust ja meile antud hetkede väärtuslikkust. Tõsistest teemadest elujaatavas ning soojas, isegi lõbusas vormis kõnelev lavastus on näitleja Alo Kõrve jaoks teine kord lavastajatoolile istuda.

«See hetk» toob vaataja ette asutuse, mille täpset olemust on raske määratleda. Kindel on aga see, et neid, kes seal viibivad, ei ole siin maailmas enam kauaks. Ja nii nemad kui lähedased peavad selle mõttega hakkama saama. Kuidas seda teha? Kui teaksime, kui kauaks meile on elada antud, kas elaksime siis kuidagi teistmoodi? See pole enam oluline. Tähtis on see hetk, siin ja praegu.

«Me peame mõistma ja julgema tunnistada, et me sünnime ja ka sureme,» räägib lavastaja Alo Kõrve valitud näidendist. «Peame olema sellest teadlikud, sest teadlik olemine annab võimaluse leida endas rohkem neid hetki, mil me mõtleme – nii kihvt on elada! –, mitte lükata edasi ühte või teist mõtet või tegemist. See kõik, kogu elu, juhtubki täna, ja see võib väga ootamatult otsa saada.» 

Näidendi autor Michael Cristofer (snd 1945) on ameerika näitekirjanik, režissöör ja näitleja. «See hetk» (The Shadow Box) on tema esimene näidend, mis Eestis lavalaudadele jõuab. The Shadow Box on pärjatud Tony auhinna (1977) ja Pulitzeri preemiaga (1977) ning samanimeline telefilm (rež Paul Newman) võitis 1981. aastal Kuldgloobuse.

Näidendi tõlkis eesti keelde Triin Sinissaar. Lavastuse kunstnik on Nele Sooväli, helilooja Veiko Tubin, helikujundaja Arbo Maran, valguskujundaja Emil Kallas, liikumisjuht Joel Juht. Lavastuses mängivad  Tõnn Lamp, Margus Tabor, Piret Kalda, Andrus Vaarik, Epp Eespäev, Kaspar Velberg, Helene Vannari, Maiken Schmidt ja Aksel Ojari (külalisena) või Oliver-Marcus Reimann (külalisena).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles