Soos tasakaalu säilitamiseks peab pidevalt liikuma

Riina Oruaas
, teatriteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Musta Kasti lavastus «Võõrana põhjala kõrbes».
Musta Kasti lavastus «Võõrana põhjala kõrbes». Foto: RUUDU RAHUMARU

Tartus tähistas teatripäeval oma teist sünnipäeva väiketeater Must Kast, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia vilistlaste loodud teater, mis tegutseb Genialistide Klubis. Sel hooajal on uuslavastusi välja tulnud järgemööda, sealhulgas kaks lastele, ning tuleb veelgi. Nii suurt energiat ja teatritegemise kirge nagu sel hooajal Genialistide Klubis, pole Tartu teatriskeene tõtt-öelda ammu näinud, kui Renate Keerdi füüsilise teatri lavastused välja arvata.

Täiesti uue nähtusena tuleks mainida pärast iga etendust toimuvaid avatud arutelusid kutsutud külalistega. Mustal Kastil on tugev tuumik ja niivõrd kollektiivse töö puhul kui «Võõrana põhjala kõrbes» on raske kedagi eraldi esile tõsta. Lavastaja Lennart Peep, dramaturg Marite H. Butkaite, kunstnik Birgit Landberg ja koreograaf Jaanika Tammaru ning näitlejad esinevad siin kõik ühe Musta Kastina.

Viide pagulaskriisile tekib vähemasti vaataja teadvuses juba reklaamplakatil tõmmuks võõbatud peategelast vaadates, kuid selle teemal ei lasta edasi areneda. Lavastus tegeleb lihtsalt, kuigi oma krutskitega, hoopis sügavamate kultuuriliste arhetüüpidega. Ilmselgelt lõunamaist päritolu Tüdruk (Laura Niils) on jõudnud oma kodukohast tundmatusse, kaugesse paika, küsides kelleltki retooriliselt ja hämaralt, kas ta on nüüd pärale jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles