Ülle Lichteldt osaleb fantaasimängus Marlene Dietrichist

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Lichtfeldt Marlene Dietrichina
Ülle Lichtfeldt Marlene Dietrichina Foto: Rakvere Teater

Rakvere Teatri väikses saalis esietendus vene psühhiaatri ja näitekirjaniku Aleksander Stroganovi fantaasiamäng Marlene Dietrichist. Eili Neuhausi lavastuses mängivad Ülle Lichtfeldt, Marin Mägi-Efert ja Madis Mäeorg.

Rakveres esietenduv lavastus "Kuhu küll kõik need lilled jäid?" on lugu paljude poolt armastatud ja jumaldatud Marlene Dietrichist (27.12.1901 – 06.05.1992). Näidendis keskendub Stroganov eelkõige Dietrichi isiksuse avamisel huvitudes eelkõige temast kui naisest.

A. Stroganov on Venemaa meditsiiniteaduste professor, kes on samas Venemaa Kirjanike Liidu liige. Ta on kirjutanud üle 60 näitemängu keskendudes inimpsüühika keerdkäikudele. Teatrikriitik Ljudmilla Guššina sõnul on Stroganovi näidendid sedavõrd metafoorsed, et tunduvad alguses täiesti mõistuse vastased ent süvenedes tekitavad lood äratundmisrõõmu.Oluliseks peab ta Stroganovi mõistvat ja hoolivat suhtumist peategelastesse.Tema tekstid on jõudnud  nii vene kui euroopa teatrilavadele.

Lavaloo olulisusest meie aegruumis rääkides soovib lavastaja Eili Neuhaus välja tuua selle ajalikkuse: „Kõik elus on kaduv ja elu eest ei saa peitu pugeda. Põhiline väärtus, mida hinnata ja mille nimel elada on armastus. Meil on moraalne kohustus hinnata ja väärtustada elu. Vägivald – olgu siis psüühiline või füüsiline viib fataalsete lahendusteni, kus võitjaid ei ole. Lugu kutsub mõtisklema ja austama inimese privaatsust elu ajal ja ka pärast elu. Oluline on mõista, et elada tuleks siin ja praegu – mitte mälestustes või tulevikus. Leida üles võime andestada nii teistele kui ka iseendale”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles