Vaata, kes tulid skandaalse geinäituse avamisele (7)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Okupatsioonide muuseumis avati eesti kunstniku Jaanus Samma näitus «NSFW. Esimehe lugu», mis eelmisel aastal esindas Eestit 56. Veneetsia kunstibiennaalil. 

Jaanus Samma projekt jutustab fiktiivse ooperi vormis loo edukast kolhoosiesimehest hüüdnimega Esimees, kes mõisteti 1960. aastate keskpaigas homoseksuaalse tegevuse tõttu vangi. Videotest, fotodest, ruumi-installatsioonist ja arhiivimaterjalidest koosnev näitus toob esile Nõukogude perioodi tagakiusamiste grotesksuse, kus riigivõim kontrollis ka inimeste intiimsfääri. Uhke ooperivorm loob mõtestatud distantsi, mis aitab keerukat minevikulugu tänapäeva perspektiivist paremini mõista. 

Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse juhataja Maria Arusoo sõnul ei ole siiski tegemist pelgalt kunstinäitusega, vaid Esimehe lugu jutustab meie lähiminevikust, kuuludes teiste Nõukogude perioodil represseeritute lugude hulka. 

Näituse kuraator on Eugenio Viola. Videod on valminud koostöös režissöör Marko Raadiga. Näitus on publikule avatud 15. aprillist 9. oktoobrini 2016.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles