Jazzkaar elab, nooreneb ja katsetab

Hedvig Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taanis väärikaid muusikaauhindu ja tunnustusi pälvinud saksofonist Maria Faust on spetsiaalselt Jazzkaareks kirjutatud teose "Velocipede"
Taanis väärikaid muusikaauhindu ja tunnustusi pälvinud saksofonist Maria Faust on spetsiaalselt Jazzkaareks kirjutatud teose "Velocipede" Foto: Kaupo Kikkas

Eesti muusika ärkab koos kevadega. Aprill on kujunenud selle õitsemiskuuks –  kõiki stiile esitlev Tallinn Music Week, rafineerituma maitse festival Eesti Muusika Päevad ja lõppakordiks Jazzkaare festival, kus pole kunagi varem esinenud nii palju eesti artiste, kokku üle 130 muusiku! Festivali põhikavas on 18 Eesti kollektiivi kontserti, lisaks tasuta linnaruumikontserdid, kodukontserdid ning ülesastumised väljaspool Tallinna. Et ses kõiges paremini orienteeruda ja enda jaoks sobivad üritused välja valida, teen väikese ülevaate tänavustest ülesastujatest.

Kui nimetada Eesti jazz’i iseloomulikke ja uusi ilminguid, võrreldes aastatetaguse ajaga, annavad kindlasti tooni noorte jazzmuusikute jõuline pealekasv, tehniline täiuslikkus, naismuusikute võidukäik ning koostöö välismaiste artistidega. Seda kõike kinnitab ka Jazzkaare valik. Enamik esinejatest on kas noored või väga noored, paljud muusikud on õppinud või täiendanud end välismaal, tihedas konkurentsis, kus ilma väga heade tehniliste oskusteta hakkama ei saaks. Iial varem pole Eesti jazz’is olnud nii palju naisi, ning vähe sellest, et need naised on muusikud, nad on ka bändide liidrid. Sel festivalil astuvad üles näiteks MaiGroup bassist Mai Agani eestvedamisel, Pae Kollektiiv pianist Kirke Karja juhtimisel, Kadri Voorand Quartet, Sofia Rubina Band, Maria Faust uue interaktiivse projektiga ning Maarja Nuut sooloesinejana.

Maailm on avanenud ja suhtlus välismaailmaga rikastab muusikat igal juhul. Koostööprojektidest välismaiste, peamiselt põhjamaiste jazzmuusikutega kuuleb Jazzkaarel juba nimetatud MaiGroupi (Eesti-Rootsi), Erki Pärnoja ansamblit (Eesti-Rootsi-Taani), elektroakustilist tantsumuusikat viljelevat Shitneyt (Eesti-Taani- Rootsi), Sooäär-Björkenheim Quarteti (Eesti-Soome-USA), eksperimentaalansamblit Maria Fausti juhtimisel (Eesti-Taani) ning elektroonilise ja ebamaise kõlaga MiaMeed (Eesti-Rootsi). Sofia Rubina kvartetis on külalisteks vene pianist Jevgeni Lebedev ning USA trompetist Jason Hunter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles