Kuldsel Maskil pärjatud lavastus jõuab Tallinna

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Mogutši lavastus "Joobunud".
Andrei Mogutši lavastus "Joobunud". Foto: Stas Levshin

Osa Venemaa teatri parimatest lavastusest jõuab ka tänavu Eestisse, täpsemalt oktoobris Eestis toimuval festivalil Kuldne Mask näeb Tallinnas ja Sillamäel kuut lavastust.

Eelmisel laupäeval toimus Moskvas Kuldse Maski laureaatide tseremoonia, kus parimaks lavastajaks kuulutati Andrei Mogutši. Tunnustuse toonud lavastust «Joobunud» (Suur Draamateater, Sankt-Peterburg) näeb Tallinna festivali avalavastusena. See Ivan Võrõpajevi näidend on Eestis lavale jõudnud Theatrumis.

Tallinnasse jõuab ka lavastus «Oma sõnadega. A. Puškin «Jevgeni Onegin»». Eestis ja eriti eestlaste seas hästi tuntud Dmitri Krõmovi lavastus sukeldub Puškini maailma ja üritab nn lasteteatri võtmes avada ukse segasesse täiskasvanute maailma. Puškini «Onegini» ümberjutustamisega tegelevad neli naljakat tegelast: soomlane, tšehh, prantslanna ja venelanna.

Festivalil näeb ka Krõmovi lavastust – «Vene blues. Seenelkäik». Vene mentaliteet suhtub seenelkäiku kui väga erilisse, peaaegu rituaalsesse ettevõtmisesse. Krõmov on aga selles käigus leidnud mooduse, kuidas näidata ühe põlvkonna saatust.

«Vene blues. Seenelkäik», foto Natalia: Cheban
«Vene blues. Seenelkäik», foto Natalia: Cheban Foto: Natalia Cheban

Tõelise vene psühholoogilise teatri traditsiooni jätkajaks võib pidada noore lavastaja Jegor Peregudovi tööd «Inimene restoranist» teatrilt «Satirikon», peaosas Konstantin Raikin. Üleüldise tunnustuse järgi on tegemist kõrgtasemel näitlejatööga.

Festivaliprogrammile paneb punkti ameerika muusikal «Jekyll & Hyde», eelmisel aastal Tallinna publiku südamed lavastusega «Chaplin» võitnud Sankt-Peterburi Muusikalise Komöödiateatri esituses. Juba teist aastat järjest sai see teater Kuldse Maski preemia parima operett/muusikali nominatsioonis.

Muusikal «Jekyll & Hyde» meeskond on Eesti mõistes tohutu – kokku 150 inimest, lisaks suurele tehnilisele meeskonnale, orkester, koor, balletitrupp ja solistid. 

Muusikal «Jekyll & Hyde», foto: Vladimir Postnov 
Muusikal «Jekyll & Hyde», foto: Vladimir Postnov Foto: Vladimir Postnov

Sellel aastal näeb Kuldse Maski lavastusi ka väljaspool pealinna. Sillamäel mängitakse programmi Laste Weekendi raames Boris Šergini arhangelski muinasjuttude järgi valminud Peterburi Noorsooteatri lavastust «Ujus valge purjega laevuke», lavastus on mõeldud lastele alates 6. eluaastast.

Festival toimub Tallinnas ja Sillamäel 8.-18. oktoobril. Piletid müügil alates 2. maist. 

Lisaks toimuvad off-programmi meistriklassid, loomingulised kohtumised, publikuarutelud ja retronurgas saab näha teleteatrit legendaarse lavastaja Anatoli Efrose lavastustest. Kõigil üritustel on sünkroontõlge eesti keelde.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles