NUKU võttis pärast esimest etendust lavastuse mängukavast maha

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval jõudis publikuni NUKU uuslavastus «Suveöö unenäomasin», mis kuulutati pärast esimest etendust ebaõnnestunuks ning võeti mängukavast maha.
Pühapäeval jõudis publikuni NUKU uuslavastus «Suveöö unenäomasin», mis kuulutati pärast esimest etendust ebaõnnestunuks ning võeti mängukavast maha. Foto: Reklaam

Pühapäeval toimus NUKU uuslavastuse «Suveöö unenäomasin» läbimäng, pärast mida otsustas teater lavastuse esietenduse ära jätta.

Sloveenia lavastaja Matija Solce ning tšehhist dramaturgi Petr Hašeki käe all pidi valmima  William Shakespeare’i tuntuim komöödia «Suveöö unenägu».

«Lavastus ei olnud saanud valmis. Kuna tegemist on välislavastajaga, kes ei saanud lavastusega edasi töötamiseks Eestisse pikemalt jääda, siis pärast arutelu otsustas teater välja kuulutatud etendused ära jätta,» selgitas NUKU teatri ja muuseumi kommunikatsioonijuht Hannele Känd. 

Känd täpsustab, et 17. aprillil ei toimunud plaaneeritud esietendust, vaid publikuga läbimäng. Samas 12. aprillil saadetud pressiteates nimetati 17. aprilli etendust esietenduseks.

"Tundsime, et lavastus ei ole valmis ning ei tohi anda etendust. See poleks olnud aus publiku, trupi ja teatri suhtes," põhjandas NUKU juht Joonas Tartu, miks otsustati planeeritud esietendus nimetada ümber läbimänguks. 

Kas «Suveöö unenäomasin» kunagi ka publikuni jõuab, seda ei osata teatrist veel öelda. Aprillis, mais ja juunis ning loetud kordadel ka augustis ja septembris toimuma pidanud etendustele piletid ostnud inimestele pakub NUKU sobivaid lahendusi. «Me tegeleme praegu lahenduste otsimistega,» lausus Känd.

Lavastaja Solce ütles 12. aprillil pressile saadetud teates, et tema eesmärk on muuta suhtumist teatrisse kui vormi. «Teatrisse tullakse, et elada mõnda aega illusioonis ja siis taas pärismaailma naasta. «Suveöö unenäomasinas» küsime inimestelt, kas nad on kindlad, et see, mida nad näevad, on illusioon. Mis on päriselt ja mis mitte? Kas see, kuidas käitute ja suhtlete, on päriselt või ei?» kirjeldas lavastaja oma ideed.

Lavastuses mängupaigaks pidi tavapärase teatrisaali asemel olema Tallinna tänavad ja vanalinna hooned. Lavastuses pidid mängima Mart Müürisepp, Liivika Hanstin, Andres Roosileht, Kadril Kalda või Sandra Lange ning TÜ VKA näitekunsti 11. lennu tudengid Grete Jürgenson, Jaune Kimmel, Karl Sakrits ja Martin Tikk.

Märtsi alguses teates NO99, et jätab ära Vladislavs Nastavševsi 12. märtsil esietenduma pidava lavastuse «Lootus jäätub viimasena» esietenduse kui ka järgnevad etendused, sest teatri hinnangul ei saanud lavastus esietenduseks valmis. Veebruaris teatas ka Eesti Draamateater, et lükkab kunstilistel kaalutlustel hooaja võrra edasi Priit Pedajase lavastuse «Vastamisi», mis pidi esialgu esietenduma 17. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles