Tallinna Linnateater ja Vene Teater teevad lavastust Eesti eestlaste ja venelaste suhetest

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Lill
Mari-Liis Lill Foto: Reporter.ee

27. aprillil esietendub üheaegselt Tallinna Linnateatris (eesti keeles)ja Vene Teatris (vene keeles) Eesti eestlaste ja venelaste suhetest rääkiv lavastust.  Paavo Piigi ja Mari-Liis Lille kirjutatud ning lavastatud «Teisest silmapilgust» mõtiskleb isiklike kogemuste ja ühiskondliku satiiri vormis eestlaste ja venelaste ühis- ja lahuselu üle Eestis. 

Lavastus on saanud alguse kolmekümnendates eluaastates autorite küsimusest, kuidas on võimalik, et ühel terve oma elu Eestis elanud inimesel ei ole vene emakeelega sõpru, ehkki viimased moodustavad meie riigi kodanikest veerandi.

«Teisest silmapilgust» on ühtaegu kodaniku vastutustundest ajendatud teatrilavastus ning omal nahal käivitatud lõimumisprojekt, mis sai alguse kaks aastat tagasi. Nimelt otsustasid tegijad lõimumise iseenda peal ära katsetada – nii õppisid autorid-lavastajad ning grupp Linnateatri näitlejaid kaks aastat vene keelt ning lavastuses osalevad Vene teatri näitlejad eesti keelt. Lisaks sellele toimusid mitmed kohtumised inimestega, kes lõimumisküsimustega igapäevaselt kas professionaalsel või isiklikul pinnal tegelevad. 

Nende kohtumiste ning lavastustrupi isiklike kogemuste pinnalt sündis ka inspiratsioon luua lavale jõudnud kurbnaljakad hetked kultuuride kohtumistest. Ent nagu Piik ja Lill lavastuse juurde kuuluvad mahukas kavalehes tõdevad, kohtuti paljudega, kuid «kuna teema on nii mitmetahuline, eri valdkondi haarav, vastakaid tundeid ja arvamusi tekitav, siis lõpuks sai paratamatult aeg otsa.» Üks läbielatud protsessi lõpptõdemusi oli aga, et lõimumine on miski, mis peaks toimuma alt üles – ning et just kodaniku tasandilt on võimalik palju ära teha.

Lavastuse kunstnik on Evi Pärn, helilooja ja muusikaline kujundaja Aleksandr Žedeljov (Vene Teater), valguskunstnik Priidu Adlas (Vaba Lava). Mängivad Anu Lamp, Liis Lass, Märt Pius ja Veiko Tubin Tallinna Linnateatrist ning Tatjana Kosmõnina, Sergei Furmanjuk, Dmitri Kosjakov ja Aleksandr Žilenko Vene Teatrist. ​See on Tallinna Linnateatri koostööprojekt Vene Teatriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles