Helilooja Rodion Štšedrin külastab Pärnu ooperipäevi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mitte ainult armastus».
«Mitte ainult armastus». Foto: Repro

Pärnu ooperipäevade tänavune peakülaline on mainekas ja uuendusmeelne Peterburi Ooperiteater, kellega koos saabub Eestisse ka nimekas vene helilooja Rodion Štšedrin.

Kaasa tuuakse kaks harukordset ooperit, mida pole kunagi varem Eestis etendatud: Gaetano Donizetti koomiline melodraama «Peeter I ehk Vene tsaari uskumatud seiklused» ja Rodion Štšedrini lüüriline ooper «Mitte ainult armastus», kumbki Juri Aleksandrovi lavastatuna.

Eelmisel nädalal kinnitas oma tuleku Pärnusse ka Štšedrin isiklikult.

Helilooja ise on hinnanud Juri Aleksandrovi lavastust parimaks, mis tema ooperitest on kunagi tehtud. Hooajal 2013/2014 võitis «Mitte ainult armastus» ka Peterburi kõrgeima teatriauhinna «Kuldne sofitt» parima ooperilavastuse kategoorias.

1961. aastal vilistas aga publik Novosibirski ooperi- ja balletiteatris esietendunud «Mitte ainult armastuse» välja. Štšedrin ise meenutab ebaõnnestunud maailma esiettekannet: «Kas teate, miks 1961. aastal lavastus läbi kukkus? Sellepärast, et tolleaegsed inimesed kartsid seksi. Tänapäeval see enam nii ei ole, nüüd on see hirm kadunud. Isiklikult mina näen laval tohutu suurt armastust nende aegade ja inimeste vastu.»

1932. aastal sündinud Štšedrin on üks tuntuimaid vene heliloojaid. Ta oli abielus baleriin Maia Plissetskajaga, kes lahkus siit ilmast 2015. aastal. Viimasele on ta pühendatud ka mitu balletti.

Ooperipäevad toimuvad Pärnu kontserdimajas 7.-9. juulini. Päevad lõpetab traditsiooniline galakontsert Peterburi Ooperiteatri solistide ja orkestri esituses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles