Film nakatab linnugrippi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Linnugripp».
«Linnugripp». Foto: Kaader filmist

«Linnugripp nakatab keskmiselt 90 protsenti vaatajatest,» ütleb Priit Tender oma uue joonisfilmi kohta, mis täna õhtul ekraanile jõuab.

«Esmasteks sümptomiteks on hingamise aeglustumine ja argiteadvuse hägustumine. Filmi lõpuks tabab vaatajat arusaamatu raskemeelsus ja melanhoolia, esineb ka ärevushäireid. Saalist lahkudes hakkab tavaline tervislik seisund taastuma.»

10-minutiline linateos, mis kannab pealkirja «Linnugripp», on sünopsise järgi lugu mehest ja maost, alkoholisõltuvusega pingviinist ja lindude kadumisest. Lugu õunapuust ja õuntest, juurtest ja juuretusest. Lugu paradiisist ja sellest väljalangemisest.

Film on juba valitud maailma suurima ja ühe nimekama, juunis toimuva Annecy animafilmide festivali lühifilmide võistlusprogrammi. (54 väljavalitu seas on ka Kaspar Jancise «Piano» ja tudengifilmide konkursile sai kutse Sander Joone «Velodrool».) Samas võistles mullu ka Tenderi eelmine film «Alateadvuse maja». (Tähtsuselt teise auhinna võitis siis Riho Undi nukufilm «Isand».)

«Linnugripi» kunstnikuks on Prantsusmaal elav hiinlanna Hefang Wei ja heliloojaks Märt-Matis Lill.

Foto: Kaader filmist

Lisaks sellele esilinastab stuudio Eesti Joonisfilm reede õhtul ka teist uut linateost, Helen Undi «Siseilmadest väljas», mille kohta ütleb sisututvustus: «Kärbes hõõrub käsi. Mees ja naine, sees ja väljas, tasakaal nende sees ning nende vahel. Kärbes lendab. Teod kiiguvad. Kärbes lendab.»

Tegu on debüütfilmiga, mille autor on lõpetanud kunstiakadeemia animatsiooniosakonna magistriõppe Priit Pärna käe all. Filmi kaaskunstnikuks on Mattias Mälk.

Mõlemad filmid jõuavad peatselt ka Postimehe kino ekraanile.

Linnugripp / Bird Flu // Trailer from Eesti Joonisfilm on Vimeo.

Siseilmadest väljas | Out of the Internal Worlds || Trailer from Eesti Joonisfilm on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles