Tallinna Linnateater viib Euroopasse teatrit

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kalmeti lavastuses „Koletis kuu peal” mängivad Hele Kõrve ja Priit Võigemast.
Madis Kalmeti lavastuses „Koletis kuu peal” mängivad Hele Kõrve ja Priit Võigemast. Foto: Siim Vahur

26. aprillil mängib Linnateater europealinnas, Théâtre 140 teatrimajas Madis Kalmeti lavastust „Koletis kuu peal”. Südamliku, valusa ja tundliku jutustuse võitlusest koletistega minevikus ning iseendas on kirjutanud USA näitekirjanik Richard Kalinoski. 

„Koletis kuu peal“ räägib noorest armeenia abielupaarist – kahest ellujäänust pärast 1915. aasta genotsiidi Türgi-Armeenia konfliktis. Oma unistuste maale Ameerikasse põgenenud Aram Tomasian valib endale foto ja kirjade järgi kodumaalt pruudi. Kui tütarlaps üle ookeani kohale jõuab, ei vasta ta aga sugugi pildile, mille Aram oma kujutlustes loonud on.

Madis Kalmeti sõnul kõneleb see lugu väikese armeenia rahva kannatusterohke ajaloo taustal inimese vaprusest saatuselöökide meelevallas ning hoolimisest. „Me kõik oleme pärit omaenda, oma vanemate, vanavanemate ning oma maa ja rahva minevikust ning see määrab meie oleviku, sageli isegi tuleviku,“ lausus lavastaja. „Olmemuredest killustunud argipäevas kipume unustama, et tegelikult on kõige olulisem maailmas armastus, teineteisest hoolimine, perekond.“ 

Peaosi mängivad Hele Kõrve ja Priit Võigemast (külalisena),  lisaks neile on laval Aleksander Eelmaa (Eesti Draamateater) ning Aksel Ojari (külalisena).  Näidendi on tõlkinud Anu Lamp, kunstnik Kustav-Agu Püüman. 

Esimest korda mängiti „Koletist kuu peal“1995. aastal USA-s, praeguseks on seda lavastatud seitsmeteistkümnes erinevas riigis. Linnateatris esietendus lugu 2011. aastal Väikses saalis. Viimased etendused toimuvad Tallinnas 13., 16., ja 17. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles