Millised on Tammsaare kangelaste kostüümid?

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare muuseumis Kadriorus avati näitus “Taeva kingitus. “Tõe ja õiguse” lavakostüümid”, fotol Maarja Vaino.
Tammsaare muuseumis Kadriorus avati näitus “Taeva kingitus. “Tõe ja õiguse” lavakostüümid”, fotol Maarja Vaino. Foto: Tammsaare muuseum

Tammsaare muuseumis Kadriorus avati näitus “Taeva kingitus. “Tõe ja õiguse” lavakostüümid”.

“See, kui palju eesti teatrilavadel on “Tõde ja õigus” lavastatud, on fenomenaalne,” ütles Tammsaare muuseumi juhataja Maarja Vaino. “Soovisime killukesi nendest lavastustest kostüüminäituse kujul uuesti ellu äratada.” Näitusel on väljas paarkümmend lavakostüümi, neist valdav osa uuema aja etendustest, kuid ka näiteks Liisi kostüüm Draamateatri 1966.a. lavastusest “Vargamäe”.

Foto: A. H. Tammsaare muuseum

Kõige kuulsam kostüüm on arvatavasti Arne Üksküla/ Aivar Tommingase kehastatud Mauruse ülikond ja hommikumantel Tallinna Linnateatri legendaarsest lavastustest “Tõde ja õigus. Teine osa”. Vaino tõi eriti esile Mare Raidma loodud naistegelaste rõivad 2001. aasta Mikk Mikiveri “Tagasi Vargamäel” lavastusest. “See on tõelist esteetilist elamust pakkuv filigraanne käsitöö,” sõnas Vaino.

Näitus avatakse “Tõe ja õiguse” aasta raames. Tänavu oktoobris möödub 90 aastat “Tõe ja õiguse” I osa ilmumisest. Näitus jääb avatuks aasta lõpuni.

Tammsaare muuseumis Kadriorus avati näitus “Taeva kingitus. “Tõe ja õiguse” lavakostüümid”.
Tammsaare muuseumis Kadriorus avati näitus “Taeva kingitus. “Tõe ja õiguse” lavakostüümid”. Foto: A. H. Tammsaare muuseum
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles