Jutuvestja, võlur ja poeet

, Karel Zemani lapselaps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõnda vändati 1950ndate keskel filmi «Reis eelajaloolisesse aega».
Nõnda vändati 1950ndate keskel filmi «Reis eelajaloolisesse aega». Foto: Karel Zemani muuseum

Visionäär, jutuvestja, poeet ja võlur – need on vaid mõned paljudest sõnadest, millega saab kirjeldada Karel Zemanit, kes tegeles pärast II maailmasõda ühe väikese riigi tibatillukeses stuudios puhtakujulise filmimaagiaga.

Zeman oli umbes 163 sentimeetri pikkune väike mees, kes ei rääkinud kunagi oma isiklikust elust, uskudes, et selle eest kostab kõige paremini inimese looming, tema eneseväljendus. Esmapilgul võis ta tunduda küll väike ja tavaline, aga muutus kohe hiiglaseks, kui sisenes oma fantaasia ja kujutluste kuningriiki.

Mu vanaisa naeraks sellise alguse üle ja ütleks, et tema ainus unistus oli lastele jutte vesta ja täita nende südamed armastusega, süstida lootust ja arendada kujutlusvõimet. Aga pidage meeles, et ta oli tagasihoidlik mees, kes pani oma filmidesse palju rohkem, kui ise tunnistada soovis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles