ETV2 näitab keskkonnakuul mõtlemapanevaid filme

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinilill.
Sinilill. Foto: Jaan Porkon

Maikuud tähistab ETV2 traditsiooniliselt keskkonnakuuna, mil vaatajad näevad head valikut temaatilisi dokumentaalfilme, mis on pälvinud rahvusvahelise tunnustuse.

Eetrisse jõuavad filmid, mis näitavad inimtegevuse tagajärgi planeedil Maa ning koputavad meie südametunnistusele. Leidub filme inspireerivatest maailmamuutjatest, kes tõestavad, et igaüks meist saab tegutseda parema elu nimel ning et teadlikkus viib meid lähemale muutustele. Eestimaa kaunist loodust saab uudistada lapse silmade kaudu filmis «Emajõe veemaailm».

Filmid on eetris mai teisipäeva ja neljapäeva õhtuti ning neid juhatavad sisse valdkonna parimad asjatundjad.

Keskkonnakuu pidulik avamine toimub 28. aprillil kell 18.30 kinos Artis, kus linastub režissöör Frederik Gertteni dokumentaalfilm «Rattad või autod» (Rootsi 2015). Jalgrattarohkus tänavatel muudab kogu linnakeskkonna dünaamikat ja elanike elukvaliteeti paremuse suunas, samal ajal teeb autotööstus jõulist lobitööd, et tõsta autode läbimüüki. Film räägib jalgrattaentusiastide inspireerivast tegevusest eri kontinentidel. Film on inglise, portugali ja hispaania keeles ning eestikeelsete subtiitritega. Filmiseansile järgneb arutelu, mida juhib Kristo Elias.

«Alles eelmisel nädalal avaldas Euroopa Keskkonnaagentuur uuringu, millest selgub, et 2015. aastal Eestis ostetud uued autod on Euroopa Liidus kõige õhkusaastavamad, lisaks teame, et Eesti autopark on keskmiselt 14 aasta vanune, mis võrreldes Euroopa Liidu vähem kui 10 aastaga on üpris kõrge. Jalgratta kasuks räägib lisaks tervislikkusele ka see, et pole vahet, kas ostad uue või vana ratta – õhu saastamine jääb igal juhul ära,» ütles keskkonnaminister Marko Pomerants. «Aastaks 2050 tuleb Eesti transpordi süsinikuheidet otsustavalt ja oluliselt vähendada, mis tähendab nii sundliikumise vajaduse vähendamist kui ka ühistranspordi, kergliikluse ja vähese süsiniku heitega transpordisüsteemi arendamist. Hiljutise Amsterdami käigu põhjal võin ma öelda, et ka jalgrattur võib rahva hulgas sõites telefoni sõnumit toksida ja üsna uljaid manöövreid ette võtta. Selle osa juurdumist peaks muidugi eos vältida püüdma,» selgitas Pomerants.

«See kuidas meie siin Eesti elame, mõjutab inimesi ka teiselpool maakera. Kuigi kiimamuutused löövad esmalt kõige valusamini just kõige vaesemaid ja haavatavamaid kogukondi maailma lõunaosas, siis ühel või teisel moel jõuavad tagajärjed lõpuks ka meieni,» ütles MTÜ Mondo juhatuse liige Johanna Helin. «Selleks, et tagada maailmas stabiilsus ja areng võrdsema maailma nimel, peame tegutsema kohe ja üheskoos,» lisas ta.

Eesti organisatsioon MTÜ Mondo, mis tegeleb arengukoostöö, humanitaarabi ning maailmaharidusega, pakub muu hulgas ka koolidele globaalsetest teemadest rääkivaid dokumentaalfilme. Filmi «Rattad või autod» saab organisatsiooni maailmahariduskeskusest edaspidi tasuta laenutada: filmikogu.maailmakool.ee.

ETV2 keskkonnakuu filmid

3. mail kell 22.05

«Võidujooks väljasuremisega» (Racing Extinction, USA 2015)

Inimtegevuse tagajärjel on palju loomaliike väljasuremisohus. Jõulise pildikeelega film «The Cove’i» tegijatelt näitab miljonite aastate pikkuse eksistentsi hääbumist sellisel viisil, mis muudab meie senist pilti maakerast.

5. mail kell 20

«Emajõe veemaailm» (Eesti 2015)

Väike Aleksander avastab koos filmimehest isaga Eestimaa lummava looduse saladusi. Režissöör Remek Meel.

10. mail kell 22.05

«Sõnumitooja» («The Messenger», Kanada/Prantsusmaa 2015)

Jumalate saadikuteks nimetatud laululindude populatsioon on kahanemas. Film viib meid lindude imelisse maailma ning uurib, kuidas me neid kaitsta saaksime. Režissöör Su Rynard.

12. mail kell 20

«Inimese ajastu» (The Age of Man: The New Deal», Prantsusmaa 2015)

Kas suudame mineviku kogemustest õppida, et tänapäeva keskkonnaprobleemide ja kliimamuutustega paremini toime tulla?

17. mail kell 22.05

«Rattad või autod» (Bikes vs Cars, Rootsi 2015)

Jalgrattarohkus tänavatel muudab kogu linnakeskkonna dünaamikat ja elanike elukvaliteeti paremuse suunas, samal ajal teeb autotööstus jõulist lobitööd, et tõsta autode läbimüüki. Film räägib jalgrattaentusiastide inspireerivast tegevusest eri kontinentidel. Režissöör Frederik Gertten.

19. mail kell 20

«Läänemere needus» («Shipping Pollution, Rootsi 2015)

Läänemeri on üks tihedaima laevaliiklusega veekogu maailmas, kuid teadmata on fakt, et just hiiglaslikud reisilaevad on üks suuremaid Läänemere saasteallikaid.

24. mail kell 22.05

«Karusnahas» (Inside Fur, Norra 2014)

Filmi peategelane, psühholoog Frank Nervik, näitab varjatud kaameraga šokeerivat olukorda Põhjamaade karusloomafarmides, tõstatades eetilisuse teema nii loomapidamises kui ka filmitegemises.

26. mai kell 20

«Toidu kaitseks» (In Defence of Food, USA 2015)

Ajakirjanik Michael Pollan uurib, mida süüa, et olla terve; mis on päristoit ja miks peaksime teadlikumalt toituma.

31. mail kell 22.05

«DUGA3 - Vene rähn» (The Russian Woodpecker, USA/Inglise/Ukraina 2015)

Kunstniku ja vabamõtleja Fjodor Aleksandrovitši ohtlik teekond viib Tšernobõli tuumakatastroofi tagamaadele ja selle võimalike külma sõja aegsete seosteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles