Võta puhkusele kaasa tonn raamatuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: Apollo 2, Kobo Glo ja Kindle Paperwhite.
Vasakult: Apollo 2, Kobo Glo ja Kindle Paperwhite. Foto: Tairo Lutter

Kujutage ette raamaturiiulit, milles on 3000 köidet. Raamaturea pikkus on 84 meetrit ja kokku kaaluvad need 1,8 tonni. Ja nüüd kujutage ette, et saate kogu selle kirjavara endaga kaasa võtta.

Raamatukogu kaasaskandmiseks on vaja vaid seadet, mis ei ole suurem taskuformaadis raamatust. Seadme paksus on vähem kui 10 millimeetrit ja kaal alla 200 grammi. See on e-luger, kõige suurem kingitus raamatusõbrale pärast seda, kui Gutenberg trükipressi leiutas.

Kolm lugerit – Amazoni Kindle Paperwhite, Kobo Glo ja Eesti oma raamatupoe Apollo 2 – sai testi valitud järgmistest parameetritest lähtuvalt: nad peaksid olema tehnilistelt näitajatelt võrreldavad, võimalikult taskukohase hinnaga ja neil peab olema oma ökosüsteem, kust raamatuid osta.

Lugeril on nutitelefonide, tahvlite ja arvutite ees, kust ju ka e-raamatuid lugeda saab, mitu eelist. Esiteks ekraan. Telefonid ja arvutid kasutavad LCD-ekraane, mis kiirgavad valgust otse silma. Aga see väsitab ja pikapeale ka kahjustab silmi. Lugerid kasutavad silmasõbralikku e-tinti, mis pole küll värviline, aga näeb ekraanil välja nagu päris paber.

Teiseks lugemistingimused. LCD-ekraanid muutuvad eredas päisesepaistes pea loetamatuks, aga e-paber paistab nagu paber muiste.

Ja lõpuks akuaeg. Luger lubab nädalaid või isegi kuu lugemisaega ühe laadimisega, aga telefoni ja tahvlite aktiivset ekraaniaega mõõdetakse vaid tundides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles