Nädala plaat. Uni ees, nägu järel

Margus Haav
, Sakala ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Nuut
Maarja Nuut Foto: Kris Süld

Maarja Nuut

«Une meeles»

Ise välja antud

Hinne: 4

Inimene magab oma elust kolmandiku. Nii et kuuekümneaastane on maha maganud kakskümmend aastat. Mõtlemapanevad arvud. Seda, mis juhtub inimesega une ajal, on püütud seletada aegade hämarusest peale, aga midagi väga kindlat selgunud ei ole. Uni pole midagi nii lõplikku kui surm, sealt tullakse enamasti ikka tagasi. Uni on igal juhul väga põnev seisund ning ega olegi midagi üllatavat, kui see on nüüd paelunud üht Eesti viimaste aastate omanäolisemat muusikut Maarja Nuuti.

Oma teisel albumil on ta pärimusmuusikast üsna eemaldunud, plaadi tosinast palast enamik on omalooming, traditsioonilist materjali enam kuigi palju ei olegi. Teistpidi võttes on jällegi album tervikuna vaatamata oma minimalistlikule vormile või siis just tänu sellele jätnud vahele kõik kõrvalise ning läinud otse tuuma juurde. Maarja on oma mitmekihilise loominguga sujuvalt teel ruumi, mis jääb muusika taha ja kuhu tegelikult ilmselt kõik muusikud jõuda igatsevad. Sinna, kus muusika ei ole enam vahend ega kanal iseenesest, vaid kus asubki asjade algolemus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles