Eesti Rahvusmeeskoor reisib Armeenias ja Gruusias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahvusmeeskoor Riigikogus.
Eesti Rahvusmeeskoor Riigikogus. Foto: Sander Ilvest

Eesti Rahvusmeeskoor alustas 23. aprillil peadirigent Mikk Üleoja juhatusel järjekordselt menukat kontserdireisi Armeeniasse ja Gruusiasse. Täna annab  koor viimase kontserdi Gruusias Thbilisi Konservatooriumis.

Kontserdireis algas 23. aprillil Armeeniast Vanadzori Muusikakoolist. 24. aprilli hommikul lauldi Jerevanis genotsiidiohvrite memoriaali juures. Järgmine kontsert sama kavaga lauldi Jerevanis 25. aprillil Aram Hatšaturjani nimelises suures saalis. 26. aprillil andsid meie mehed lühikontserdi Bjurakanis kuulsa 10. sajandist pärit Surp Hovhannesi (Püha Johannese) katedraali ees, kandes ette kolm armeenia laulu, Aleksander Lätte «Pilvedele» ja Mart Saare «Leelo». See leidis aset piduliku tseremoonia käigus, mil Eesti meeskoor algatas seal vaimuliku koorimuusika festivali, mis hakkab toimuma juba järgmisest aastast.

Samal päeval viis Mikk Üleoja läbi meistriklassi Jerevani Konservatooriumi üliõpilastele festivali akadeemia raames. Kõik Armeenias toimunud üritused toimusid 16. rahvusvahelise festivali «Yerevan Perspectives» programmis.

Mikk Üleoja vääris Armeenia kultuuriministeeriumi kuldmedali Armeenia kultuuri toetamise ja populariseerimise eest.

Kolmapäeva õhtul andis RAM Mikk Üleoja juhatusel oma selle reisi viimase kontserdi Thbilisi Riikliku Konservatooriumi suures, kahe rõduga saalis.

Eesti Rahvusmeeskoor on viinud reisile kaasa kava väärt repertuaariga eesti klassikast ning koori lemmikautorite tänapäevasest muusikast, mida Eesti kuulajadki on nautida saanud. Lisaks lauldakse vastavalt kontserdipaigale ka armeenia ja gruusia muusikat.

Armeenia kava 23. ja 25. aprillil: eesti heliloojatelt Mart Saare «Küll ma laulaks» ja «Leelo», Konstantin Türnpu «Luiged», Aleksander Lätte «Pilvedele», teises osas ka Galina Grigorjeva «Bog Gospod» ja «Molitva» (mõlemas kaastegev Aare Tammesalu tšellol). Kava esipooles kõlasid veel Gavin Bryarsi kaks osa «The Solway Canal» ja «A Place of Many Waters» tsüklist «Edwin Morgan Sonnets», Henrik Ødegaardi «Arise, my love!» kolme solistiga ning armeenia klassikult Vartapet Komitasilt «Horhurd horin» ja «Kristos patarageal» teosest «Patarag». Teise osa avas Giovanni Bonato «Signum magnum» (koos tšelloga), millele järgnesid Galina Grigorjeva laulud, lisapaladeks kaks armeenia vaimulikku laulu «Püha, püha» ning «Õnnistuselaul».

Gruusia kava Thbilisis on täna põhiosas samasugune, vaid esimese osa lõpus lauldakse fragmenti Vana-Kahheetia õigeusuliturgiast «Sulle laulame» ning lisapalaks on planeeritud Gruusia Heliloojate Liidu omaaegse esimehe Otar Thakthakišvili kaunis lugu «Sa oled viinapuuväät».

Rahvusmeeskoor käis viimati Armeenias ja Gruusias 2013. aasta juunis, mil nende kontserdid leidsid harvaesinevalt positiivse vastukaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles