Skandaalse Balti börsihoone fassaad pääses korraks merekonteinerist välja

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kineetilise ruumiinstallatsiooni kavandasid arhitektuuribüroo Salto arhitektid Maarja Kask (vasakult) ja Ralf Lõoke ning kunstnik Neeme Külm.
Kineetilise ruumiinstallatsiooni kavandasid arhitektuuribüroo Salto arhitektid Maarja Kask (vasakult) ja Ralf Lõoke ning kunstnik Neeme Külm. Foto: Mihkel Maripuu

Kümme aastat tagasi ostsid ärimehed Heiti Hääl ja Eerik-Niiles Kross pea 19 miljoni krooni eest Londoni börsimaja väärtuslikumad osad, mis aasta hiljem 50 merekonteineriga Eestisse toodi. Kogu selle aja on nad oodanud uut hingamist Paldiski merekonteinerites.

Aasta tagasi tuli arhitektuuribüroo Salto arhitektidel Maarja Kasel ja Ralf Lõokesel idee luua börsihoone fassaadist ligi 14 tonni kaaluv kineetiline ruumiinstallatsioon. Ühe hoone kummaline lugu valmis koostöös kunstnik Neeme Külmaga ning see jõuab avalikkuseni Eesti Arhitektuurimuuseumis alates reedest avatud näitusel «Face to face: Balti börsihoone lugu».

«Arhitektid on harjunud looma hooneid kindlasse taustsüsteemi. Vähe on maju, mida on nii palju üritatud suruda eri situatsioonidesse,» ütles Salto arhitekt Ralf Lõoke, ruumiinstallatsiooni üks autoreid. «Mida rohkem me börsihoone lugu lahti harutasime, seda huvitavamaid võimalikke teemaarendusi ja ka praegu aktuaalseid küsimusi esile kerkis. Olgu selleks siis hoonete rändamine, pagendamine, integreerumine ja väärtuse kujunemine või arhitektuur kui mõjutusvahend poliitikas, äris ja ühiskonnaelus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles