Vanemuises esietendub «Othello» proosaversioon

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jim Ashilevi.
Jim Ashilevi. Foto: Andres Haabu

2016. aastal möödub 400 aastat William Shakespeare’i surmast, seetõttu tähistatakse üle maailma erinevate sündmustega Shakespeare’i aastat. Vanemuise teatris esietendub Shakespeare’ile pühendatud aastal tragöödia «Othello» – näidend, mis teatri pea 150-aastase ajaloo jooksul pole draamažanris varem lavale jõudnud.

Esietendus toimub 7. mail 2016 Vanemuise väikeses majas. Andres Noormetsa lavastuses on Shakespeare’i värsstekst teisendatud proosasse.

Andres Noormets on öelnud: «Kunagi kuulsin ühe teatri kassapidajat piletiostjale «Othello» kohta ütlevat, et see on ju see jube lugu, kus neeger valget naist kägistab. Tänasel päeval tahaks kõik vastupidi teha – pole lugu, pole jubedust, pole neegrit ega valget naist ja kedagi ei kägistata. On rõõm ja joovastus – kirega elatud elu, mis tulvil armastust, armukadedust, õnne ja surma. On elusate inimeste rütm teekonnal igavikku ja surematusesse.»

Lavastuse lavakujundaja on Andres Noormets, helikunstnik Taavi Kerikmäe, kostüümikunstnik Maarja Viiding, valguskunstnik Margus Vaigur (Endla teater), lavastusdramaturg Esko Salervo (Yle, Soome). Lavavõitlust juhendas Hellar Bergmann.

Osades: Jim Ashilevi (Von Krahli Teater), Sten Karpov, Liis Laigna, Ragne Pekarev, Andres Mähar, Riho Kütsar ja Karol Kuntsel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles