Suri suur Välis-Eesti muusik ja ajakirjanik (1)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kopvillem.
Peeter Kopvillem. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

10. mail suri Kanadas 62 aasta vanuses pikaajalise haiguse tagajärjel  ajaloolasest eesti muusik, helilooja ja ajakirjanik Peeter Kopvillem.

Peeter Kopvillem sündis 1954. aastal Kanadas Montrealis sõja jalust pagenute perekonnas. Tema isa Olaf Kopvillem oli nii Välis-Eestis kui ka kodumaal tuntud trubaduur, kelle laule teati peast mõlemal pool. Laulma ja laule looma hakkas ka poeg Peeter. Esimest korda külastas ta Eestit 1989. aastal koos oma ansambliga, andes kahe nädala jooksul kümme kontserti.

«Peeter oli erakordselt soe, abivalmis ja uudishimulik inimene,» meenutab Kopvillemi onutütar Reet Ruubel. Nii oli ta Ruubeli perekonnale toeks, kui 1992. aastal, Eestile väga raskel ajal suri Reeda isa.

Uudishimu on omadus, mis sobib mehele, kes oli ligi kolmkümmend aastat Kanada kvaliteetajakirja Maclean’s vanemtoimetaja. 1993–1995 oli Kopvillem raadio Vaba Euroopa eesti toimetuse direktor Münchenis. Rein Lang on öelnud, et tegemist on kõige kaugemale jõudnud eesti soost ajakirjanikuga. Sel aastal andis president Toomas Hendrik Ilves Peeter Kopvillemile Valgetähe V klassi teenetemärgi.

Peeter Kopvillemi ansambel on välja andnud kolm heliplaati, tema muusikat võib kuulda ka eelmisel aastal ilmunud Vaiko Epliku poolt koostatud kogumikul «Esto-Muusika: Ulgu-Eesti Leviplaadid 1958-1988».

Tänavu veebruaris ilmus Postimehes Peeter Kopvillemiga pikem intervjuu. Seda saab lugeda siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles