Tallinna Linnateater ehitas endale teatrimaja. Ajutise.

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Linnateatri Lavaauku püstitatakse ajutine teatrimaja.
Tallinna Linnateatri Lavaauku püstitatakse ajutine teatrimaja. Foto: Siim Vahur

Tallinna Linnateatri Lavaauku kerkis ajutine teatrimaja. Telk-tüüpi teatrimaja püstitati Linnateatri juubelihooajale punkti paneva suvelavastuse „Suveöö unenägu” ootuses. Kokku jagub selles kohti ligi 450 vaatajale.

 

Tallinna Linnateater on alates 1995. aastast Lavaaugus suveteatrit teinud, kuid esimest korda tõmmatakse sellele ainulaadsele mängupaigale katus peakohale ja seinad ümber. Telk-tüüpi teatrimaja on suviseks kasutuseks mõeldud lahendus, mis on varasemalt kasutusel olnud näiteks Birgitta Festivalil ja Saaremaa ooperipäevadel.

Tallinna Linnateatri direktori Raivo Põldmaa sõnul tähendab see aga suure teatrimaja idee reaalsuses katsetamist. „Uue teatrimaja ehitusest Lavaauku pole vaatamata kahele alustamisele asja saanud. Selleaastase suvelavastuse, Shakespeare'i „Suveöö unenäo” lavastaja Jaanus Rohumaa kontseptsioon nägi ette suletud lavaruumi, mis andis meile põhjust katsetada – mis oleks, kui Lavaaugus oleks üks teatrimaja?” unistab Põldmaa.

Ajutine teatrimaja visualiseerib ära praeguse Lavaaugu krundi võimalused. „Ehkki tegemist on ajutise rajatisega, sisuliselt telgiga, andis esimene kogemus seal sees seistes vau-efekti – milline teatrisaal! Meie jaoks annab see aimu sellest, milline oleks suure teatrimaja potentsiaal, millised lisavõimalused sellega Linnateatrile aastaringselt avaneksid. See kinnistab üha enam mõtet sellest, et see kauaoodatud teatrimaja tuleb siia kindlasti ära ehitada,” räägib Põldmaa.

Telgi põhikonstruktsioon püstitati nelja päevaga ning praeguse seisuga jääb see üles kuni 9. juulini.

Ajutise teatrimaja mõõtmed on 22x32 meetrit ning sellega tekib Lavaauku Linnateatri kohta tavatult suur, ligi 300-ruutmeetrine lava. Nii suurt lavapinda pole olnud ühelgi varasemal suvelavastusel Lavaaugus.

Hetkel käib lavakujunduse loomine ja paigaldamine 11. juunil esietenduva „Suveöö unenäo” jaoks. Sel korral on suvelavastuse kunstnikeks Mae Kivilo ning Kadarik Tüür Arhitektid.

Logistiliselt jääb publiku jaoks kõik endiseks: sissepääs on Laialt tänavalt. „Seekord vihma pähe ei saja ja tuul ei anna tunda, küll aga oleks riietuse mõttes mõistlik sellesse ikkagi suhtuda kui vabaõhuetendusse,” jagab Raivo Põldmaa juhiseid ka publikule.

„Suveöö unenägu” mängitakse sellel aastal kokku 17 korral juunis ja juulis. Lisapiletid kõikidele etendustele tulevad Piletilevis ja Linnateatri kassas müügile 16. mail. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles