Suur Teater tantsib kolhoosiromantikat ja NEPi-aega

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ballett «Kuldne sajand».
Ballett «Kuldne sajand». Foto: Suur Teater

Kinokett Forum Cinemas alustas piletite müüki Moskva Suure Teatri järgmise balletihooaja etenduste ülekannetele.

Sügisest kevadeni jõuab meie ekraanidele seitse balletiõhtut. Hooaja avab 16. oktoobril Dmitri Šostakovitši ballett «Kuldne sajand» (eesti keelde tõlgitud ka «Kuldse ajastuna»), mille koreograafia autoriks on Juri Grigorovitš.

See keerulise saatusega ballett, mis Šostakovitšile oli esimene, esietendus 1930. aastal Maria teatris, ent võeti peagi mängukavast. Koreograafiale (kolm ballettmeistrit, sh Leonid Jakobson) heitis kriitika ette lääne manduva stiili mõjutusi, muusikale aga, et selle järgi ei saavat tantsida. Hiljem kleebiti sellele külge formalismi silt.

1982. aastal kirjutas Juri Grigorovitš koos Isaak Glikmaniga täiesti uue libreto: tegevus kandus jalgpalli juurest – kuidas nõukogude vutimeeskond satub kapitalistlikus riigis ideoloogilise rünnaku alla – hoopis NEPi-aegsesse Nõukogude Venemaale, kus restoranis Kuldne Sajand põrkuvad erinevad maailmavaated. Väikeste vaheaegadega on see teatri mängukavas püsinud siiani.

Šostakovitši teine ballett «Helge oja», mida sai siinsetel ekraanidel näha juba mõne aasta eest ja tuleb nüüd uuesti näitamisele, esietendus 1935. aastal, koreograafiks Fjodor Lopuhhov. See jutustab väikesest balletitrupist, kes saabub pärast sügisest saagikoristust esinema kolhoosi Helge Oja. Jantlikule loole lõi 2003. aastal uued tantsud Aleksei Ratmanski ja see on jõudnud nii Londoni Kuningliku Ooperi kui ka Metropolitani Ooperi lavalaudadele.

Kavas on ka üks nüüdisballetiõhtu, mis koosneb Hans Van Maneni lühiballetist «Variatsioonid Frank Bridge’i teemale», Sol Leóni ja Paul Lightfooti lühiballetist «Lühikest aega koos» ning Aleksei Ratmanski lühiballetist «Vene hooajad».

Veel on hooaja jooksul ekraanile oodata Pjotr Tšaikovski ballette «Pähklipureja», «Uinuv kaunitar» ja «Luikede järv», kõik Suure Teatri kauaaegse peaballettmeistri Grigorovitši seatuna.

Hooaja lõpetab 9. aprillil noore Vene helilooja Ilja Demutski ballett «Meie aja kangelane», mille on Mihhail Lermontovi samanimelise teose ainetel koreografeerinud Juri Possohhov ja lavastanud Kirill Serebrennikov. Possohhov on töötanud aastaid San Francisco Balleti juures ja tema töödes on tantsinud ka Tiit Helimets. Kirill Serebrennikov on aga nimekas Vene uue laine teatri- ja filmilavastaja.

Moskva Suure Teatri ülekandeid näeb rohkem kui 50 riigis ja 1600 kinos üle maailma. Eesti balletisõpradel on võimalik etendustest osa saada Tallinna kinos Coca-Cola Plaza ja Tartu kinos Ekraan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles