Kristiina Poska: Armastus ei küsi

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Kristiina Poska
Dirigent Kristiina Poska Foto: Kaupo Kikkas

Vapustav! Erakordne! Suurepärane! Meeldejääv! Kristiina Poska on fantastiline! Nii räägivad need valitud, kes said osa reedesest Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri hooaja lõppkontserdist, mida juhatas Kristiina Poska. Karismaatiline maailmakodanikust dirigent on publikumagnet, piletid olid välja müüdud juba mitu nädalat tagasi ja kui aeg-ajalt ikka juhtub, et mõni kuulaja jätab tulemata, siis sel korral ei olnud saalis ühtki vaba kohta. Oma osa oli kindlasti ka repertuaari valikul, sest toimus sarja «Romantika» neljas kontsert, kavas Johannes Brahmsi viiulikontsert ja Anton Bruckneri sümfoonia nr 4 «Romantiline». 

Poska ütles paar päeva varem toimunud ERSO proovis Postimehele, et võimalus olla Eestis laval ja töötada koos eesti muusikutega on tema jaoks väga eriline ja emotsionaalselt ületamatu väärtusega. Need ei olnud tühipaljad sõnad, sest kontsert oli erakordne. Publik aplodeeris püsti seistes paarkümmend minutit ja ei tahtnud kuidagi dirigenti ega orkestrit lavalt päästa. ERSOst kinnitatakse, et ka orkester ise jäi esitusega väga rahule ning tagasiside publikult on äärmiselt positiivne.

Kristiina Poska nimi lendas Eesti laiema avalikkuse ette ilmselgelt seoses uudisega, et Suurbritannias tegutseva maailma suurima klassikalise muusika sündmuste andmebaasi Bachtrack avaldatud 2015. aasta statistika ülevaate põhjal on Poska kõige hõivatum naisdirigent. Arusaadav, et temast varem väga palju juttu ei ole olnud, sest lahkus ta ju Eestist kaksteist aastat tagasi ning on siinseil lavadel harv külaline. Estonia kontserdisaalis oli ta dirigendipuldis esimest korda alles kaks aastat tagasi Tallinna Kammerorkestri ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles