Peterburis algab Eesti filminädal

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Film «1944»
Film «1944» Foto: 1944

Neljapäeval, 19. mail algab Peterburis Eesti filminädal, mille raames esitletakse kohalikule publikule nii juba tuntuid eesti mängufilme kui ka uuemat ja rahvusvahelist tunnustust saanud eesti filmiloomingut.

Eesti peakonsuli Peterburis Viktoria Tuulase sõnul oli eelmisel aastal toimunud Eesti esimene filminädal Peterburis paljudele kohalikele inimestele positiivseks avastuseks, mille järel jäädi ootama uusi kohtumisi Eesti kaasaegse filmikunstiga. «Kultuurivaldkond on see, mille kaudu saame hetkel kõige vahetumalt suhelda siinsete inimestega ning teha neile paremini mõistetavaks meie kultuuri ja ka ajaloolisi keerdkäike,» – ütles Tuulas. Peakonsul avaldas heameelt, et ka noorte- ja lastefilmid on Eestis heal tasemel ning kogunud rahvusvahelist tunnustust. «Seda kõike soovimegi jagada Peterburi kinopublikuga Eesti filmipäevadel, millest loodetavasti kujuneb püsivam traditsioon», ütles Tuulas.  

Filminädala avafilmiks valiti  Soome-Eesti –Saksamaa mängufilm «Vehkleja», mille linastusele järgneb kohtumine produtsentide Ivo Felti ja Kaarle Ahoga. Publiku soovil näidatakse Elmo Nüganeni ajaloolist mängufilmi «1944», mis  oli kavas ka eelmisel aastal. Filminädala raames tulevad esitlusele veel Sulev Keeduse «Kirjad Inglile»,  Urmas E. Liivi «Must alpinist», Veiko Õunpuu «Roukli» ja  Mihkel Ulgi «Nullpunkt». Lastefilmidest on kavas Margus Paju «Supilinna salaselts» ning Janno Põldma ja Heiki Ernitsa «Leiutajateküla Lotte».  Sulev Keedus ja Urmas E. Liiv on ise filmipäevadel oma filme esitlemas. Kohal on ka filmi «Roukli» üks peaosalistest Juhan Ulfsak.

Filminädala raames toimub ümarlauavestlus «Balti regiooni kaasaegne filmikunst: Eesti, Soome ja Venemaa – iseseisev teekond või panus koproduktsioonile».  Filmitööstuse võimalike arengusuundade üle arutlevad Ivo Felt, Sulev Keedus, Kaarle Aho ja Vene filmiprodutsent Natalia Drozd. Kohal on ka Vene filmitegijad ja ajakirjanikud.  

Kõik filminädala raames toimuvad sündmused on tasuta. Filminädal kestab 24. mai.

Filminädala korraldab Eesti Peakonsulaat Peterburis koostöös Eesti Kultuuriministeeriumi, Eesti saatkonnaga Moskvas ning Peterburi kinoklubiga Cinemafia. Filminädala toetajateks on bussifirma LuxExpress ja Peterburi hotell Aristos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles