Festival «Mozart & Pärt» Los Angeleses algas Eesti Filharmoonia Kammerkoori jaoks üliedukalt

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Filarmoonia Kammerkoor Walt Disney kontserdimaja ee
Eesti Filarmoonia Kammerkoor Walt Disney kontserdimaja ee Foto: EFK

Festivali «Mozart & Pärt» võimas avakontsert anti 19. mail Los Angelese Walt Disney nimelises kontserdimajas. Laval olid Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Läti Raadio koor, solistideansambel koosseisus Lucy Crowe (sopran), Roxana Constantinescu (metsosopran), Paul Appleby (tenor), Frederick Ballentine (tenor), Luca Pisaroni (bass-bariton), Los Angelese Filharmoonikud ja nende peadirigent Gustavo Dudamel, kes tõid publikuni Arvo Pärdi «Miserere» ja Mozarti «Reekviemi».

«Festivali algatas Los Angelese Filharmoonikute peadirigent Gustavo Dudamel, kes leidis seoseid Mozarti ja Pärdi muusikas ning soovis neid eri ajastute meistreid kõrvutada festivali programmides,» ütles LA Filharmoonikute managemendi juht Chad Smith. «Kutsuda koorina osalema Eesti Filharmoonia Kammerkoor, oli samuti meie peadirigendi idee.»

EFK jaoks on suur tunnustus laulda Gustavo Dudameli käe all, kes on praegu üks enim auhindadega pärjatud noorema põlvkonna dirigente maailmas. Alates 2009. aastast LA Filharmooonikute peadirigendina tegutsev Dudamel on ka Venetsueela Simon Bolivari nim Sümfooniaorkestri peadirigent ning juhatab regulaarselt Viini Filharmoonikuid ning ooperietendusi Berliini Riigiooperis ja Milano La Scalas.

2300-kohaline saal oli tänasel kontserdil välja müüdud ning publik tänas esinejaid püsti seistes. «See oli võimas elamus, orkester ja koor kõlasid koos suurepäraselt. Kaks koori mõjusid ühtse tervikuna ning väga musikaalse ja nõtke instrumendina dirigendi käe all,» jagas muljeid agentuuri New World Classics esindaja Kerby Lovallo.

EFK jaoks on see juba 14. kord tulla kontserte andma USAsse. Kerby Lovallo peab EFK eduloo aluseks Arvo Pärdi muusikat ning ECMi plaadistusi, mis paarkümmend aastat tagasi avasid koori jaoks uksed Ameerikasse. «Tänaseks on EFK Euroopa ainus professionaalne koor, kes käib USAs turneedel regulaarselt ning viimastel aastatel koguni igal aastal. EFK-l on fantastiline repertuaar ja kordumatu kõla, seda koori juba tuntakse Ameerikas ning oodatakse alati tagasi» on Kerby Lovallo kindel.

Los Angelese prestiižika Walt Disney nim kontserdimaja laval esineb EFK esmakordselt. 2003. aastal avatud hoone on ka arhitektuuriliselt üks põnevamaid kontserdimaju maailmas, mille kaardus teraskonstruktsioonid meenutavad hõbehalle purjeid ning puitpaneelidega vooderdatud sooja kutsuva atmosfääriga saalis saab nautida muusika kõiki nüansse tänu suurepärasele akustikale.

«Mozarti & Pärdi» festival Los Angeleses jätkub kuni 29. maini, EFK osalusel toimub veel kolm kontserti. 28. mail on aga tulemas festivali kulminatsioonina maailma esiettekandele Arvo Pärdi instrumentaalteos «Greater Antiphons».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles