Parim Kesk-Aasia film on seotud Eestiga

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii näeb välja filmi «Merineitsite maja» auhind.
Nii näeb välja filmi «Merineitsite maja» auhind. Foto: Repro

Kõrgõzstani rahvuslike filmiauhindade jagamisel Biškekis võitis parima Kesk-Aasia filmi tiitli Usbeki linateos «Merineitsite maja», mille kaastootjaks on ka Eesti stuudio Korela Film.

Filmi režissöör on Jolkin Tuitšijev ja kaasprodutsent Artur Veeber. Osaliselt Eestis üles võetud linateose peategelased on 55-aastane Aimas ja 25-aastane Samal, kes kohtuvad juhuslikult ühe väikelinna udustel tänavatel. Sünopsise järgi on Aimas saanud äsja teada, et tema tütar, keda ta viimati nägi paarkümmend aastat tagasi, on surnud. Samal, kelle elus ajab üks probleem teist taga, meenutab Aimasile tütart ja ta satub tüdrukut aidates ettearvamatute tagajärgedega sündmuste keerisesse.

Peaosades on Seidulla Moldahhanov ja Šahzoda Matšanova.

Filmi Eesti esilinastus peaks aset leidma augustis. Juulis jõuab see ekraanidele ka Venemaal, kes on samuti filmi kaastootja.  

Kõrgõzstani rahvuslik filmiauhind kannab Ak Ilbirsi ehk Lumeleopardi nime. Võitjad saavad autasuks lumeleopardit kujutava pronkskuju, mille eeskujuks on muistsete sküütide näputöö.

Parima dokumentaalfilmi auhinnale kandideeris ka Tatjana Mühlbayeri film «Viimane turnee», mille peategelane on 6-aastane usbeki köielkõndija Saifulla, kelle lootustandev karjäär ähvardab isa vastuseisu tõttu katkeda. Seegi film on valminud Eesti ja Kõrgõzstani kineastide koostööna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles