Siri Kolu – maanteeröövlite maailma kuninganna

Kätlin Kaldmaa
, kirjanik ja tõlkija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siri Kolu
Siri Kolu Foto: Otava kirjastus

Väljaõppelt on Siri Kolu teatriteaduse magister ja lavastaja, kutsumuselt kirjanik. Ta armastab vintage-rõivaid, katastroofifilme, kirbuturge, valgete lehtedega märkmikke, eksperimentaalset etenduskunsti, tundmatutes linnades ekslemist ja igapäevaelu üllatusi.

Neid viimaseid jagub Siri ellu parasjagu – lavastajast abikaasa ja kahe nutika lapsega ei saa tal kuidagi igav hakata. Üks Siri võrratuid oskusi on oma igapäevaellu kauneid hetki luua, olgu selleks kasvõi tass väga erilist kohvi või tund hea raamatu seltsis.

Siri Kolu värskeim huvi on aurupunk ja kõik, mis sellega kaasas käib. Suur osa kirjaniku teatraalsusest kandub üle ka tema igapäevasesse rõivakunsti – kui ei teaks, võiks arvata, et see alati mänguline naine on äsja järjekordses viimseni viimistletud kostüümis otse teatrilavalt maha astunud. Kõrgeid kingi armastab Siri ka. Nende jaoks on tal kodus eraldi kapp, õigupoolest kaks. Ja kuhu linna temaga koos ka ei satu, kindel on, et hiljemalt teisel päeval on tal jalas selle linna kõige uhkemad kingad. Ka Tallinnas on tal lemmikkingapood.

Siri Kolu kirjanikudebüüt ilmus aastal 2008 ja aasta pärast võitis tema seiklusraamat «Meie, Rööbelid» kirjastuse Otava ja Kinoproduction Oy lasteromaanivõistluse. Soome pikkadel teedel ja laiadel maastikel tegutsevatest 21. sajandi maanteeröövlitest kõnelev romaan ilmus järgmisel aastal ning võitis kohe ka Finlandia lastekirjanduse auhinna. Auhinnasadu sellega ei lõppenud, neid on kirjanik pälvinud küll kodu-, küll välismaalt. Nii näiteks võitis «Meie, Rööbelid» 2012. aastal Hollandis kõige olulisema tõlgitud lasteraamatule antava auhinna Die Zilveren Griffel, ja raamatu õigused on müüdud kuueteistkümnesse riiki.

See ei ole aga kirjanikku kuidagi pidurdanud, pigem vastupidi – Rööbelite-sarjas on ilmunud viis raamatut ja Rööbelite kokaraamat. See ei ole veel kaugeltki kõik. Vilja ja Hele seiklused jätkuvad omaenda röövlikambaga ja ees ootab ohtlik operatsioon Kommitorm. Lisaks on Siri kirjutanud düstoopilise kahest romaanist koosneva sarja noortele ja selsamal kevadel ehk õige päris väga äsja ilmus uus noorteromaan «Pärast suve on kõik teisiti».

Viimase kuue aastaga on Kolul ilmunud kaksteist raamatut, mis teeb keskmiselt kaks raamatut aastas. Sel aastal – ja see aasta on alles kevades – on neid ilmunud juba kolm. Kolm! Ja mai alguses said valmis veel kaks käsikirja. Nii et selle kahe tuhande kuueteistkümnenda võiks ümber nimetada Siri Kolu aastaks.

Rööbelid – nemad ja meie

Eesti keeles on seni ilmunud neli Rööbelite sarja raamatut. Kuidas nelja raamatut lühidalt kokku võtta?

Esiteks on üks täiesti tavaline ema rõõmuks viiulit kääksutav koolitüdruk Vilja, kes oma õe ja vanematega vanaema juurde hakkab minema. Teiseks on üks täiesti tavaline maanteeröövlite pere, kelle päevad mööduvad maanteedel ringi kimades ja söögikraami pihta pannes. Söögikraami ja – komme. Otse loomulikult komme. Sest kui Siri esimest raamatut kirjutama hakkas, arvas tema poeg, et selles võiks olla igavesti palju seiklusi ja igavesti palju komme. Nii see ka on.

Kõik raamatud on leheküljest leheküljeni seiklusi täis ja iga natukese aja tagant tuleb ette mõni suurem kommi- või šokolaadisööming. Tuleb tunnistada, et see avaldab oma mõju ka tõlkimisprotsessile. Aeg-ajalt lihtsalt tuleb tõlkimine pooleli jätta ja minna poodi kommide järele. No mis sa hädaga teed!

Vilja + Rööbelid = armastus. Muidugi on Vilja esialgu endast väljas ja üritab iga hinna eest põgenema saada, aga kui sind valvab superröövel Hele, kes on sust vaevalt aasta-paar vanem ja oskab maailma kõige paremini nuga heita, siis sa juba minema ei pääse. Rööbelipäälik Kuri-Kaarle, Rööbeli-ema Hilda, nende sõber Kuld-Peeter, superröövel Hele ja härrasmeesröövel Kalle, superröövli noorem vend, saavad õige pea Vilja teiseks perekonnaks.

Koos käiakse maanteeröövlite suvepäevadel, lauldakse Soolaualu, ja asutakse otsima kõikidest kõige esimese maanteeröövlite pealiku Suur-Hemmi varandust. Maanteeröövlid poleks aga kellegi maanteeröövlid, kui neil aeg-ajalt omavahel tüli ja pahandusi ei teki, ja nii satub Vilja läbi raamatute ikka mitmel-setmel korral väga tõsisesse ohtu.

Maanteeröövlite perekondi on ühtekokku kaheksa ja igaüks neist on täiesti isemoodi. Väike lugeja saab ka nende kõigiga lähemalt tuttavaks. Küll tuleb kellegi juurde salaja sisse hiilida, küll otse eesuksest minna, aga kavalus, nutikus ja kiire mõtlemine toovad Vilja ohtlikust olukorrast alati võitjana välja. Neis raamatutes on noorel lugejal nii mõndagi kõrva taha panna. Miks mitte vanalgi. Tõlkija sai küll omajagu targemaks.

SIRI KOLU 

Siri Kolu on festivali HeadRead külaline ja temaga saab kohtuda reedel, 27. mail kell 12 Eesti Lastekirjanduse Keskuses (Pikk 73, Tallinn).

Tähelepanu, tähelepanu! Näha ei saa mitte ainult kirjanikku, vaid ka filmi!

Laupäeval, 28, mail kell 14 näidatakse kinos Artis ka raamatusarja «Meie, Rööbelid» järgi vändatud samanimelist filmi. Seiklusi on see täis esimesest minutist viimaseni, ja eesti keeles ka. Ainuke võimalus Vilja ja Rööbelite seiklusi oma silmaga näha!

Eesti keeles on ilmunud raamatud «Meie, Rööbelid», «Meie, Rööbelid, ja pätikaraoke,

«Meie, Rööbelid, ja Suur-Hemmi aardekirst», «Meie, Rööbelid, ja vapijaht» (Ajakirjade Kirjastus 2012–2015)

Kirjandusfestival HeadRead toimub 25.–29. maini. Festivali kogu kava ning ka viimase hetke muudatused leiab kodulehelt headread.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles