Film Eesti filmi suurmehest Jüri Sillartist

Aarne Seppel
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Jüri»
«Jüri» Foto: Kaader filmist

Nädala lõpuni saab Postimehe Kinos näha Acuba Filmi toodetud portreefilmi «Jüri».

Portreefilm Eesti filmikunsti uuendajast, ekspressionistist, säravast filmimehest, eredast loojast, muhedast koolipapast – Jüri Sillartist (1943–2011). Mehest, kellele kino ei tähendanud pelgalt ametit, vaid lihtsalt elu.

Sillarti töid tunnustati nii Eestis, endises Nõukogude Liidus kui ka välismaal. Ta oli terase mõistuse ja uuriva vaimuga isiksus paljude huvialade ja hobidega. Elu oma kõigis ilmingutes oli tema jaoks suur inspiratsiooniallikas. Igapäevaelu sündmused, maalimine, fotograafia, erinevate religioonide ajalugu, filosoofiline ja esoteeriline kirjandus, ajalugu, astronoomia, matemaatika – kõik see pakkus talle huvi. Sedasama huvi püüdis ta süstida ka oma õpilastesse.

Sillarti armastus filmikunsti vastu pärines fotograafiast, mis jäi tema kireks päris lõpuni. Lihtne nõukogude fotoaparaat...

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

+ Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles