Eestis võimalik näha auhinnatud briti teatrikunsti

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti teatrikunst Eesti kinolonal
Briti teatrikunst Eesti kinolonal Foto: promo

Alates 21. juunist jõuavad Tallinna Coca-Cola Plaza kinolinale London National Theatre kuus säravat etendust, mis on pälvinud nii Tony, Laurence Olivier kui Evening Standard teatriauhindu ning kus teiste hulgas saab näha hinnatud näitlejaid Helen Mirrenit ja Benedict Cumberbatchi.

Esimese etendusena näeb Evening Standard teatriauhinnaga pärjatud Richard Beani versiooni klassikalisest Carlo Goldoni commedia dell’arte teosest «Kahe isanda teener», mis linastub 21. juunil. Tegevus toimub Veneetsia asemel sedapuhku Brightonis ning etendus kannab nüüd nime «Üks mees, kaks bossi». Peaosatäitjana astub lavale hinnatud koomik James Corden («The Late Late Show»), kes pälvis rolli eest parima meespeaosa Tony.

19. juulil näeb Peter Morgani näidendis «Audients» 2013. aastal Laurence Olivier auhinnaga pärjatud Helen Mirrenit kuninganna Elizabeth II rollis. Stephen Daldry lavastatud etendus näitab briti kõigi aegade pikima valitsemisajaga monarhi salajasi privaatvestlusi riigi esimeste meeste ehk kõigi Elizabethi ajal võimul olnud peaministritega.

«Vaade sillalt» on viimase teatrihooaja üks enimkiidetud näidendeid maailmas. Viie Tonyga pärjatud ja laastavatest emotsioonidest tulvil Arthur Milleri tükk jõuab kinolinale 13. septembril, mille peaosades on Mark Strong, Phoebe Fox ja Nicola Walker ning lavastajaks belglane Ivo van Hove.

27. oktoobril ja 30. novembril astub taaskord Eesti teatripubliku ette hinnatud briti näitleja Benedict Cumberbatch. Kõigepealt koletise rollis Mary Shelley «Frankensteinis», mis tõi näitlejale nii Laurence Olivier kui ka London Evening Standard teatriauhinna ja seejärel nimitegelasena eelmise aasta menutükis «Hamlet», mille eest pälvis Cumberbatch WhatsOnStage auhinna parima näitlejatöö eest.

Selleaastased kvaliteetsalvestused lõpetab tuntud lastekirjaniku Michael Morpugo romaanil põhinev «Sõjaratsu» 6. detsembril. Eriti võimsaks teevad etenduse laval olevad elusuurused Lõuna-Aafrika Handspring Puppet Company hobunukud. Rohkelt tunnustust saanud «Sõjaratsu» pärjati 2008. aastal Laurence Olivier auhinnaga parima lavakujunduse ja koreograafia eest ning 2011. aastal pälvis etendus kõikide kategooriate Tony.

National Theatre Live on ülekannetesari, mis alates 2009. aasta juunist on edastanud maailmale parimat, mida briti teatril pakkuda on. Selle aja jooksul on teatriülekanded jõudnud rohkem kui 1100 ekraanile ja 3,5 miljoni silmapaarini. Esindatud on olnud sellised teatrid nagu West End, Donmar Warehouse, Young Vic jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles