HeadRead: murra oma kirjandushambaid viktoriiniküsimustega

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Laupäeva südapäeval algas Kirjanike Maja saalis kirjandusfestivali HeadRead kirjandusviktoriin. 

Neile, kes ise viktoriinile ei jõudnud, pakume maitseks ja vaimuharjutuseks pool tosinat küsimust, mille taolisis (aga mitte täpselt neid) ka viktoriinil esitati. Lodulahendajale on kindlasti abiks Google, aga kas mõtlete mõne vastuse välja ka ilma teatmeteoste ja otsimootorite abita? Õiged vastused avaldame siinsamas esmaspäeval.

Kokku esitatakse viktoriinil poolsada küsimust, mis puudutavad vanemat ja uuemat kirjandust, sopakirjandust ja filosoofiat, ilukirjandust ja aimekirjandust, rohkem on maailmakirjandust, aga küsitakse ka Eestiga seonduvat. Lihtsalt korraliku lugemusega inimene peaks üsna hästi punkte saama, leiavad küsimused koostanud Tauno Vahter, Ove Põder ja Krista Kaer.

Head peamurdmist!

1. Milline raamat oli Mark David Chapmanil kaasas 8. detsembril 1980 ?

2. Milline filosoof «Kapitalismi ja skisofreenia» autor, oli põdenud raskekujulist tuberkuloosi ning seetõttu oli ka kodus väga sageli hingamisaparaadi all? Ta tappis end 1995. aastal, hüpates välja oma neljandal korrusel asuva kodu aknast.

3. Selle Eesti kirjaniku kohta rääkisid kaasaegsed palju ja üdini negatiivseid jutte. Ehkki võib öelda, et tegu oli rahva seas väga populaarse kirjanikuga, olevat ta argielus olnud tõeline sadist. Peale koostöö teatud organitega on talle pandud süüks ka vägivalda oma naise kallal, samuti oli tal kombeks külaliste jutuajamisi lindistada ja salvestusi siis väljapressimiseks ette mängida. Üks kurbnaljakamaid lugusid olevat toimunud tema maja ehitusel. Nimelt lasi too kirjanik ehitusmeestel muu töö kõrvalt oma maja ehitada. Kui aga hoone valmis sai, võttis ta kaasa tuttava ülevaataja, kes tegi nii palju pisietteheiteid, et kuulutas majaehituse kvaliteedi kõlbmatuks. Ehitajatele jättiski kirjanik maksmata ja ähvardas protestide peale kaevata võimudele, et mehed põhitöö asemel haltuurat tegid. Kes oli see praeguseks surnud kirjanik ?

Foto: Ingahild Grathmer

4. Nende «Sõrmuste isanda» illustratsioonide autor saatis

Foto: Ingahild Grathmer

pildid 1970ndate algul J.R.R. Tolkienile, kes oli piltidest vaimustuses ja pidas neid oma lemmikuteks, st need vastanud kõige rohkem tema enda ettekujutusele tegelastest ja raamatusarja stiilist. Rohkem ta aga Ingahild Grathmeri nime all pilte ei avaldanud, sest 1972. aastal asus ta teisele tööle. Mis ametit ta pidama hakkas?

Foto: Marcus Adams

5. Näete Marcus Adamsi 1928. aastal tehtud fotot. Küsime poisi nime! Kui tavaliselt piisab

ainult perekonnanimest, siis seekord, kuna tegu on alaealisega, piisab ka ainult eesnimest. Te olete seda kindlast kuulnud.

6. Austria-juudi kirjanik Siegmund Salzmann (kirjanikunimi Felix Salten) on tuntud 20. sajandi alguse pornoromaani «Josephine Mutzenbacher – ühe Viini hoora elulugu» kirjutamise poolest, mis 90ndate alguses oli tuntud ka Eestis. Selle teose avaldas ta arusaadavatel põhjustel anonüümselt ja varjas seda asjaolu päris kaua, kuid 1923. aastal sai ta tuntuks ühe teise raamatu autorina. Selle raamatu põhjal valmis paarkümmend aastat hiljem film, mis kandideeris kolmele Oscarile ja on sageli valitud sajandi 100 parima filmi hulka (huvitaval kombel ka õudusfilmide kategoorias). Milline raamat ja film?

Vastused:

  1. «Kuristik rukkis». Chapman tappis sel päeval John Lennoni.
  2. Gilles Deleuze
  3. Egon Rannet
  4. Temast sai Taani kuninganna (Margrethe II)
  5. Christopher Robin.  (A. A. Milne´i poeg)
  6. «Bambi»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles